Znalazłam taki przepis , będę piekła , dam znac jak wyszło
Składniki przepisu na keks bezglutenowy
◾1 szklanka maki gryczanej
◾1 szklanka mąki ryżowej białej
◾1 szklanka mąki z sorgo lub kukurydzy
◾4 łyżki skrobi ziemniaczanej
◾2 szklanki tartej na drobnej tarce marchwi
◾1 szklanka rodzynek
◾1 szklanka orzechów
◾1 szklanka daktyli
◾1 szklanka suszonej żurawiny
◾100 g kandyzowanej skórki z cytryny
◾2 pomarańcze
◾1 cytryna
◾szczypta soli
◾1,5 łyżeczki sody (7,5 ml)
◾1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
◾½ łyżeczki gumy ksantanowej (można pominąć, ja dodaję) nie dam
◾6 łyżek oleju (u mnie orzechowy) u mnie kokosowy
◾1,5-2 szklanek mleka roślinnego lub zwierzęcego ( dam migdałowe)
◾1 łyżka cukru z wanilią Kotanyi( dodam wanilę i odrobinę syropu daktylowego)
◾1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie przepisu na Keks bezglutenowy
1.Marchew obieram i ścieram na drobnej tarce na wiórki. Następnie wsypuję do miski.
2.Pomarańcze i cytrynę myję, ocieram z nich skórkę i wyciskam sok – sok i skórki dodaję do marchwi.
3.Orzechy, rodzynki, skórkę kandyzowaną, żurawinę i pokrojone daktyle dodaję do marchwi razem z olejem. Bardzo dokładnie mieszam i odstawiam na 10 minut.
4.Do miski przesiewam mąkę gryczaną, ryżową, sorgo, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skrobię, cukier, gumę, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią Kotanyi i mieszam dokładnie.
5.Dokładam suche składniki do mokrych, dolewam mleko i mieszam bardzo dokładnie.
6.Masę przekładam w natłuszczoną i wysypaną formę o wymiarach 32 cm x 12 cm x 7 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 50 minut. Patyczkiem sprawdzam, czy keks jest w środku suchy, jeśli tak to jest gotowy.
7.Wykładam na kratkę do pieczenia i zostawiam do wystygnięcia.