Ryba po grecku:
Rybę umyj, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Piecz na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj pokrojoną cebulą i chwilę podsmaż. Dodaj połowę pomidorów z puszki, ząbek czosnku. Dodaj pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę. Gotuj do względnej miękkości warzyw.
Gotową rybę dodaj do sosu pomidorowego. Podawaj z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, posyp słonecznikiem, serem feta.
produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
Dorsz filet, świeży lub mrożony 200 filet
olej rzepakowy 10 łyżka
Cebula 70 mała sztuka
pomidory w puszce 200 1/2 puszki
czosnek 6 średni ząbek
marchew 110 średnia sztuka
seler korzeniowy 70 mały kawałek na zupę
pietruszka, korzeń 30 mała sztuka
ryż brązowy 50 pół woreczka
słonecznik, nasiona 15 łyżka
ser typu "feta" 20 2 plastry