3 szklanki maki
1 całe jajko + 3 żółtka
kostka margaryny
3/4 szkl.cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szkl.mleka
1 kg jabłek ,ja biorę " kortlandy "
2 łyski soku z cytryny
Z mąki ,margaryny ,żółtek ,jajka ,cukru pudru,śmietany i proszku zagnieść ciasto ,podzielić na pół,jedna część wkładam do lodówki a druga rozwałkowuje i rozpadam w blaszce ,tortownicy tak by ciasto zakrywało jej dno i boki Budynie gotuje na mleku ,umyte jabłka obieram kroje w ósemki i skrapiam cytryną ,układam je na cieście i zalewam budyniem ,rozprowadzam masę tak żeby zakryła wszystkie owoce ,na wierzchu posypuje startym na grubych oczkach schłodzonym ciastem ,piekę przez 45 min w temp.200 st.C