Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: madzia_61 w Listopada 09, 2014, 10:02:34 am
-
3 szklanki maki
1 całe jajko + 3 żółtka
kostka margaryny
3/4 szkl.cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szkl.mleka
1 kg jabłek ,ja biorę " kortlandy "
2 łyski soku z cytryny
Z mąki ,margaryny ,żółtek ,jajka ,cukru pudru,śmietany i proszku zagnieść ciasto ,podzielić na pół,jedna część wkładam do lodówki a druga rozwałkowuje i rozpadam w blaszce ,tortownicy tak by ciasto zakrywało jej dno i boki Budynie gotuje na mleku ,umyte jabłka obieram kroje w ósemki i skrapiam cytryną ,układam je na cieście i zalewam budyniem ,rozprowadzam masę tak żeby zakryła wszystkie owoce ,na wierzchu posypuje startym na grubych oczkach schłodzonym ciastem ,piekę przez 45 min w temp.200 st.C
-
Ja pierniczę, ale mnie korci ;)
-
Dzięki :-* wypróbuję. Ciasto na wszelakie szarlotki robię bardzo podobne. Tylko już dawno wykluczyłam margaryny, a biorę masło (niby zdrowiej, ale kto wie :-\ całe dzieciństwo do wszelakich ciast, kremów na torty brało się margarynę, a ja jadłam to bez ograniczeń). A co do budyniu przed pieczeniem, to dla mnie nowość i już mi się podoba :)
-
Siedzę jeszcze w tym Twoim Radomiu...i chyba skoczę zaraz do Liedla (wiesz którego, widzę go z okna :)) po budynie i jabłka. To będzie w takim razie szarlotka radomska...wykonana za kilka godzin w Łodzi :)
-
koło Lidla to chyba nasza Roza mieszka :-\
szarlotka z budyniem... szarlotkę znam, a budyń - kto zacz? ;D
-
Dzięki madziu :-*
Jak wrócę do domu to pierwszym ciastem jakie upiekę będzie szarlotka z budyniem :D
-
koło Lidla to chyba nasza Roza mieszka :-\
szarlotka z budyniem... szarlotkę znam, a budyń - kto zacz? ;D
nie ten Lidl 8)
-
szarlotka z budyniem... szarlotkę znam, a budyń - kto zacz? ;D
xhc
-
szarlotka z budyniem... szarlotkę znam, a budyń - kto zacz? ;D
Hmmm, chciałam coś napisac ,ale może lepiej nie, bom zbereźnica... ;)
-
też miałam skojarzenia, ale się wstrzymuję >:D
-
zbereźnice >:D
-
A co wy chcecie od budyniu, budyń jaki jest każdy wie. xhc
-
Dziewczyny, wy sobie żarty z budyniu robicie, a ja nie wiem, czy na 3 szklanki mleka mają być 2 budynie małe na 0,5 l mleka, czy duże na 0,75 l mleka. Kupiłam duże.
-
No...ja też czekam w blokach startowych...No i te 2 łyski soku z cytryny, to na pewno łyżki, a nie łyżeczki? :)
-
Deborko na małe budynie 3 szklanki mleka ,musi być gesty ,2 łyżki soku do polania jabłek :)łyski to do szarlotki można wypić ;D /ale mnie łapiecie za słówka ,wiecie żżżżżżżżżżżżżżżżżżżżzzzze ja zawsze w pospiechu pisze :P/
-
Przepis super, szarlotka udała mi się......następnym razem zrobię z szarą renetą.
Dodam jeszcze, że budyń wylewać na jabłka jeszcze ciepły wtedy się rozsmaruje.
-
No ile razy spojrzę na tytuł watku to mi się wizualizuje Szarlotka leżąca na poduszce z gestego budyniu smietankowego i wcinająca szarlotkę. xhc
-
szara reneta jest kwaśniejszym jabłkiem wiec trzeba dosłodzić a kortland po pierwsze nie ciemnieje i jest słodki wiec nie dosładzam :)
-
kurcze, a ja zawsze słyszałam, że na szarlotkę najlepsze są właśnie szare renety i landsberskie (tych to już dawno nigdzie nie widziałam...)
-
Mamy na ogródku jabłka bardzo słodkie (nazwy nie znam) i z takimi robię - szarlotka z nimi pewnie zdrowsza, bo nie trzeba nic a nic dodatkowo ich dosładzać.
-
Madziu dzięki :-*
dziś piekę Twoją szarlotkę. Musiałam nieco zmodyfikować. Ciasto do starcia było za rzadkie, mimo, że na trochę włożyłam nawet do zamrażarki, rozwałkowałam cieniutko i w dwóch kawałkach położyłam na budyń.
Powiem, jaki wyszedł (jeszcze w piekarniku) a degustacja będzie zbiorowa, bo jutro biorę go na wyjazdową imprezę.
-
Renety i antonówki dlatego są najlepsze (landsberska zbyt delikatny smak), bo ładnie się "rozłażą" pod wpływem temperatury.
Becia a ja myślałam, że już nikt nie pamięta tych przepysznych zielonożółtych landsberskich.
"Renetę Landsberską' wyhodował Justizrat (radca prawny) z Gorzowa Wlkp"
-
Szarlotka z pieca wyjęta, polukrowana (a co będę sobie i gościom żałować cukru, w końcu święta :-\)
Degustacja chyba jutro :(
Wzięłam jabłka podobne do szarej renety (bo tej nie było w mym warzywniaku)
-
koniecznie jutro mnx, Dana koniecznie chłodnym miejscu postaw ,ja tez używam kortlandów