1 kg mąki ( ja daję 1/3 mąki żytniej typ 720, 1/3 mąki pszennej razowej i 1/3 maki razowej orkiszowej)
0,5 szkl pestek dyni
0, 75 szkl pestek słonecznika
o,75 szkl siemienia lnianego
0,75 szkl płatków owsianych
w oryginalnym przepisie były jeszcze otręby 0,75 szkl, ale nie dodaję, bo mąki są razowe
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 szkl ciepłej przegrzewanej wody
2 szkl wody gazowanej
Mieszam sypkie produkty, potem dodaję wodę i zakwas. Wyrabiam wszystko łyżką. (Odkładam trochę ciasta do słoiczka na kolejny chleb)
Przekładam do 2 foremek keksówek.
Odstawiam na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekę 1 godz w 200 st.
Czasem trzeba dodać więcej mąki, dosypać, bo jeśli zakwas jest rzadki i jest go dużo, to ciasto jest też za rzadkie.
Z moich doświadczeń chlebowych wynika że:
1. Dobrze jest wyją zakwas wcześniej z lodówki i dokarmic go cho raz przez robieniem chleba
2. Zawsze zostawiam w pojemniku trochę starego zakwasu, potem uzupełniam go nowym, świeżo wymieszanym ciastem chlebowym