Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Smarowidła => Wątek zaczęty przez: Amor w Maja 24, 2013, 09:20:00 pm
-
1)
50g ziaren słonecznika
50g ziaren dyni
100g siemienia lnianego
5 łyżek olej)u lnianego lub oliwy
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Zmiksuj na pastę, zuzyj dość szybko, trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku
2 )
Pasta z fasoli.
szklanka ugotowanej fasoli
2-3 łyżki oliwy
kilka ząbków czosnku
słoiczek suszonych pomidorów z zalewą
łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
sok z ćwiartki cytryny
oliwki i posiekana natka pietruszki (do przybrania )
Fasolę zmiksuj z oliwą ,sokiem z cytryny i czosnkiem.Dopraw do smaku i dodaj pokrojone w paski suszone pomidory z zalewą ( ilośc zalewy w zależności jaką chcemy gęstość) i zioła.Skrop oliwą ,dekoruj oliwkami i posiekaną natką.
3)
- pół puszki fasoli z puszki
- 1,5 łyżki prażonego słonecznika
- chrzan tarty - do smaku
- sól + pieprz
zmiksowac
-
1)
50g ziaren słonecznika
50g ziaren dyni
100g siemienia lnianego
5 łyżek olej)u lnianego lub oliwy
sól, pieprz czarny świeżo mielony
Bardzo ją lubię :)
Inne wypróbuję. Amorku - dzięki :) Potrzebuję mieć w lodówce zawsze jakieś mazidełko do chleba.
Najczęściej gości u mnie humus; gotowy lub własnoręczny:
HUMUS:
200 gr ciecierzycy namoczyć na noc; ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok godziny do 1,5 na wolnym ogniu; musi być bardzo miękki)- niektórzy używają ciecierzycy z puszki; ja mam obiekcje generalnie do puszek ;)
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
ew orzechy różne
pasta tahini (nie koniecznie; dodaje orientalnego smaku, ale bez niej też pyszne)
oliwa z oliwek (sporo - ok 1/3 szklanki)
sok z cytryny
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
Wszystko zmiksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej pasty. Ilością oliwy oraz wody pozostałej z gotowania ciecierzycy regulujemy gęstość.
Można przechowywać w lodówce do kilku dni. U mnie znika, tajemniczo, natychmiast...
-
Tak to tez pychota, tylko u mnie to ja jedynie chetna do konsumowania tych wspaniałości.. Dzis przygotowałam tę pierwszą podaną pastę, jest z pomidorkami suszonymi ,które kochamy ,ale i tak ja tylko wpierniczam.
-
i tak ja tylko wpierniczam.
Ja bym tak wolała ;) Bo u mnie jest tak, ze jak sobie zrobię wieczorem, a rano do roboty nie zabiorę, to wieczorem tylko smakiem mogę się obejść... Z jakimyś żarłokami mieszkam_czy_co????
Właśnie na jutro kręcę z fasoli pastę :) Dużo natki pietruszki dałam :)
-
Te suszone pomidory robią taki mniamniusny smak . Doszłam do wniosku że ta pasta smakuje jak smalczykl!, mniam mniam
-
Pasta tahini - prosię mnie to zalinkować, jakiej używacie, jaka dobra jest :)
-
w Bystrej miałyśmy taką (całkiem dobra, skład bez świństwa, 17 zeta w macro)
http://www.decare.pl/tahini-premium-300g-tt,pi-000526,p166217146 (http://www.decare.pl/tahini-premium-300g-tt,pi-000526,p166217146)
-
"miksujecie" to w termomiksie, jak rozumiem?
-
Pasta tahini - prosię mnie to zalinkować, jakiej używacie, jaka dobra jest :)
każda, która ma w składzie tylko sezam i żadnych dodatków ;)
dla mnie wszystkie one take same
-
wreszcie humusik zrobiłam ,w niedziele na centralnym w kuchniach świata kupiłam pastę tahini original za całe 12 zł /były tez inne smaki /jedna wedle z Bystrego przepisu mnx a druga zrobiłam z suszonymi pomidorkami /drobniutko posiekałam do pasty/ ,moje pytanko z czym można jeszcze zrobić ? ,jakieś sprawdzone propozycje poproszę :D
-
upieczone w piekarniku różyczki kalafiora polane olejem kokosowym
łyżka wiórków kokosowych
łyżka oliwy
chili
kurkuma
sól
zmiksować
wychodzi taka słodkawa lekko, ale dla mnie to odmiana po tej soczewicowej czy ciecierzycowej
-
A z czym innym te pasty? Bo ja przestałam chleb jeść (chociaż ciągle dla rodziny piekę).
-
humusem można faszerować małe papryczki,myślę że można tez podać z białkiem jajka na twardo,pieczarki nafaszerować mnx
-
Na pewno można używać jak dip do warzyw :)
No i z frytkami ;D >:D xhc
-
z frytkami nie- nie moje smaki ,jako dip może :D