Różności > Zdrowe przepisy

Kuchnia dietetyczna i zdrowa

(1/1)

Amor:
wklejać będę  na życzenie, szybkie   dania z dietetycznego menu, można je zrobić w wersji mięsnej jak i wege dodając np. cieciorkę
 
Kurczak słodko kwaśny:

Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem. Sos sojowy wymieszać z miodem i 2 łyżkami wody, odstawić. W woku lub na dużej patelni rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Zwiększyć ogień i wlać sos sojowy z miodem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowego kurczaka podawać z soczewicą, posyp sezamem.
produkt lub potrawa   waga [g]   miara domowa
Papryka czerwona   80   pół średniej sztuki
Marchew   110   średnia sztuka
pierś z kurczaka   200   pierś
Czosnek   6   średni ząbek
Sos sojowy   10   łyżka
miód pszczeli   5   pół łyżeczki
olej rzepakowy   10   łyżka
Soczewica czarna, nasiona suche   50   5 łyżek
Sezam, nasiona   13   łyżka

Amor:

Ryba po grecku:

Rybę umyj, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Piecz na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj pokrojoną cebulą i chwilę podsmaż. Dodaj połowę pomidorów z puszki, ząbek czosnku. Dodaj pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę. Gotuj do względnej miękkości warzyw.
Gotową rybę dodaj do sosu pomidorowego. Podawaj z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, posyp słonecznikiem, serem feta.

produkt lub potrawa   waga [g]   miara domowa
Dorsz filet, świeży lub mrożony   200   filet
olej rzepakowy   10   łyżka
Cebula   70   mała sztuka
pomidory w puszce    200   1/2 puszki
czosnek   6   średni ząbek
marchew   110   średnia sztuka
seler korzeniowy   70   mały kawałek na zupę
pietruszka, korzeń   30   mała sztuka
ryż brązowy   50   pół woreczka
słonecznik, nasiona   15   łyżka
ser typu "feta"   20   2 plastry

lulu:
Bardzo podobnie robię rybę jedynie nie daję czosnku i warzyw nie kroję, tylko trę na tarce z dużymi oczkami.

Parabola:
Pamiętam z B ...  :)
Lulu czosnku nie lubi ...  ;D

A na rybę po grecku też trę warzywa  8)

lulu:
Ej, lubię czosnek ale nie we wszystkich potrawach. Do galaretki z nóżek, to daję takie ilości, że czasem trudno znaleźć mięsko.  ;) Do zupy fasolowej, czy grochowej, też go nie żałuję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej