Różności > Zdrowe przepisy
Kuchnia dietetyczna i zdrowa
(1/1)
Amor:
wklejać będę na życzenie, szybkie dania z dietetycznego menu, można je zrobić w wersji mięsnej jak i wege dodając np. cieciorkę
Kurczak słodko kwaśny:
Paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem. Sos sojowy wymieszać z miodem i 2 łyżkami wody, odstawić. W woku lub na dużej patelni rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Zwiększyć ogień i wlać sos sojowy z miodem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowego kurczaka podawać z soczewicą, posyp sezamem.
produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
Papryka czerwona 80 pół średniej sztuki
Marchew 110 średnia sztuka
pierś z kurczaka 200 pierś
Czosnek 6 średni ząbek
Sos sojowy 10 łyżka
miód pszczeli 5 pół łyżeczki
olej rzepakowy 10 łyżka
Soczewica czarna, nasiona suche 50 5 łyżek
Sezam, nasiona 13 łyżka
Amor:
Ryba po grecku:
Rybę umyj, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Piecz na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj pokrojoną cebulą i chwilę podsmaż. Dodaj połowę pomidorów z puszki, ząbek czosnku. Dodaj pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę. Gotuj do względnej miękkości warzyw.
Gotową rybę dodaj do sosu pomidorowego. Podawaj z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, posyp słonecznikiem, serem feta.
produkt lub potrawa waga [g] miara domowa
Dorsz filet, świeży lub mrożony 200 filet
olej rzepakowy 10 łyżka
Cebula 70 mała sztuka
pomidory w puszce 200 1/2 puszki
czosnek 6 średni ząbek
marchew 110 średnia sztuka
seler korzeniowy 70 mały kawałek na zupę
pietruszka, korzeń 30 mała sztuka
ryż brązowy 50 pół woreczka
słonecznik, nasiona 15 łyżka
ser typu "feta" 20 2 plastry
lulu:
Bardzo podobnie robię rybę jedynie nie daję czosnku i warzyw nie kroję, tylko trę na tarce z dużymi oczkami.
Parabola:
Pamiętam z B ... :)
Lulu czosnku nie lubi ... ;D
A na rybę po grecku też trę warzywa 8)
lulu:
Ej, lubię czosnek ale nie we wszystkich potrawach. Do galaretki z nóżek, to daję takie ilości, że czasem trudno znaleźć mięsko. ;) Do zupy fasolowej, czy grochowej, też go nie żałuję.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej