znalazłam granolę podawaną przez Amorka sześć lat temu "Składniki:
* 450 g płatków owsianych (można użyć różnych odmian płatków)
* 120 g ziaren słonecznika
* 120 g sezamu (lub innych nasioni)
* 175 g soku lub musu jabłkowego (dodałam miąższ 2 świeżych jabłek, starty na miazgę)
* 2 łyżeczki mielonego cynamonu
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* 120 g syropu ryżowego lub złotego syropu (nie miałam, ugotowałam syrop z 60 g cukru
zwykłego i 40 g wody)( ja slodziłam tylko syropem z agawy)
* 4 łyżki płynnego miodu
* 100 g brązowego cukru (dałam syrop cukrowy, nie dodałam tego cukru)
* 250 g migdałów (dałam płatki migdałowe)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* 300 g rodzynek
Jeszcze sypnęlam kokosem.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) wymieszać w dużej misce, masa musi przypominać konsystencją mokry piasek. Rozłożyć masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając płatki na blasze, żeby się równomiernie opiekły. Po upieczeniu wystudzić, wymieszać z rodzynkami i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ja nagrzałam piekarnik do 150 i piekłam granolę z termoobiegiem ok. 1 godziny, aż płatki stały się naprawdę dobrze przypieczone i chrupiące"