Przepis z Bystrej, to tu wkleję, choć może jest gdzie indziej.
Po konsultacji z Lulu już nie wyjmuję z foremek i nie dopiekam z drugiej strony. Piekę 50 minut
Przepis Lulu na pyszny chlebek, którym zajadamy się w Bystrej
Zakwas / jeśli nie ma, zrobić samemu : trochę wody, maki żytniej, otręby, wymieszać dać do słoika (w ciepłe miejsce), na następny dzień dodać mąki żytniej i ewentualnie wody gdyby było zbyt gęste i do następnego dnia. Dożywiamy zakwas trzy, cztery razy. Jak już zakwas gotowy to możemy się zabierać za wypiek chleba.
Do zakwasu dodajemy:
1 szklanka maki żytniej
1 szklanka wody
Wyrobić, przykryć ściereczka, zostawić na noc. (Ewentualnie na dzień, bo to zależy kiedy będziemy chcieli piec chleb. Zakwas na noc pieczemy rano, zakwas na dzień, pieczemy wieczorem.)
Rano dodać: 1 k. maki pszennej (typ650) i około 30dkg mąki żytniej typ 720 ( jeśli chcemy chleb bardziej żytni, to możemy zmieniać proporcje mąki, używać mąki razowej, mieszać mąki jakie chcemy),
otręby /pszenne, owsiane/
siemię lniane /całe/ + ziarna słonecznika, dyni, itp.
sól, na 1 kg mąki czubata łyżka
w przypadku dodatków też sugerujemy się swoimi preferencjami
około 3 szklanki wody (czasem trzeba więcej wody, gdy mąka jest bardzo sucha).
Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta na zakwas na kolejny chleb (przechowywać w lodowce)
Resztę wyłożyć do foremek (keksówki posmarowane). Pozostawić do wyrośnięcia przez około 1 godzinę. Tuż przed włożeniem do pieca delikatnie pędzlujemy wierzch chleba wodą.
Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut.
Wyjąć chleb z foremki włożyć jeszcze na około 10 minut - tym razem do góry dnem i włączyć tylko górne grzanie (dolna część jest zawsze blada to dopiekamy ją).
Z tej porcji wychodzą dwie foremki keksówki, jedna na długość piekarnika i druga o długości 2/3 tej długiej.