"NAJCZĘSTSZE KRZYŻÓWKI
Dobrze wiedzieć, jakie alergeny lubią występować w parach:
• pyłek brzozy - pyłki leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku, owoce pestkowe. Uczulenie może wywołać także zjedzenie selera (bardzo częste!), jabłka, gruszki, moreli, wiśni, czereśni, kiwi, brzoskwini, mango, marchewki, maku, pieprzu;
• pyłek leszczyny - pyłek drzew brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy;
• pyłek traw - melon, arbuz, pomidor, ziemniaki, pomarańcze, orzechy ziemne, mąka (żyto, pszenica);
• pyłek bylicy - seler, marchew, przyprawy;
• roztocze kurzu domowego - skorupiaki, np. krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki;
• grzyby Alternaria alternata - grzyby Cladosporium herbarum, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solan, lateks;
• mleko krowie - mleko kozie (aż w 90 proc. przypadków występuje reakcja krzyżowa), mleko owcze, wołowina i cielęcina (tylko 10 proc.);
• białko jaja kurzego - jaja gęsie, kacze, alergia na drób, pierze, czasem zła reakcja na szczepionki produkowane na zarodkach kurzych;
• sierść kota - kilka procent uczulonych źle reaguje na mięso wieprzowe;
• lateks gumy naturalnej - banan, awokado, kiwi, papaja, ananas, melon, mango, grejpfrut, seler, ziemniak, orzech, pomidor, owoce pestkowe (dotyczy zwłaszcza dzieci po licznych operacjach, które miały częsty kontakt z lateksowymi rękawiczkami);
• pszenica - alergia na żyto, sezam, kukurydzę, owies"