Kasza jaglana, dobrze wypłukana na sicie zimną wodą i przelana wrzątkiem, nie będzie gorzka. Można też uprażyć ją na suchej patelni( potrząsać nią w trakcie , prazyc do momentu ,az zacznie leciutenko dymic i uniesic się będzie orzechowy zapach), uważając tylko na to, żeby jej nie przypalić. ( potem tez dobrze przelac ją wrzątkiem - nie będzie w niej charakterystycznej goryczki)
1)zupa marchwiowa ( bez smaku marchwi)
składniki do curry:
-1 cebula
-3 plasterki imbiru
-0,5 łyżeczki kurkumy
-łyzeczka słodkiej papryki
-szczypta ostrej papryki
-szczypta soli
-butelka passaty( można kupic taka w butelkach ) pomidorowej
-2 zabki czosnku
-woda
-2łyzki oleju kokosowego
- sol i dowolny syrop do smaku
-posiekana kolendra i pietruszka
- 4marchewki
- 4 łyzki wiorki kokosowe
-pól szklanki kaszy jaglanej
poddusisc pokrojoną cebule z przyprawami czosnkiem ,dodac pokrojoną marchew wiorki, kaszę i wodę - lekko gotowac przez 20 min
dodac passatę sol, syrop i zmiksować posypać zielonym
2) kluseczki z kaszy jaglanej
ugotowaną i wystudzoną kaszę zmiksować , dodac skrobię ziemniaczną zagnieść ciasto i dalej jak na kopytka ! ugotować polac np. sosem owocowym Pycha!!
3) placki z kaszy jaglanej
2 jajka zmieszac z 150g jogurtu naturalnego, dodac kaszę ( mała miseczkę ), tylez mąki ( można ryzowej- dla bezglutenowcow lub innej) , szczyptę sody oczyszczonej, cynamon lub wanilię,starte jabłko , odrobina soli
smazyc placki na oleju rzepakowym z odrobiną masła klarowanego .Do każdego placka można powtykac plastry banana lub inne owoce