to tylko mogę doradzić ci dietę, ale taką dokłądnie stosowaną jak trzeba:
Zalecenia do powieszenia na lodówce
1. Posiłki należy spożywać regularnie – ostatni na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy podczas snu zwiększa się ilość zatrzymywanego w ustroju kwasu moczowego.
2. Posiłki powinny być gotowane w wodzie lub na parze, rzadziej pieczone i smażone.
3. Mięso najlepiej w postaci gotowane w dużej ilości wody. Dlatego polecane są potrawy typu risotto, gołąbki
4. ograniczenie picia alkoholu (zwłaszcza piwa)
5. Może wypić jedną filiżankę kawy dziennie, najlepiej rozpuszczalnej
Produkty zabronione: mięso, wędliny (wołowina, mostek, parówki, kaszanka, kiełbasy), ryby (lin, flądra), warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska),suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak owoce (banan, melon) produkty niebezpieczne/można je spożywać sporadycznie, nigdy w trakcie napadu dny: ryby (dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź); skorupiaki (krewetki); niektóre mięsa(cielęcina, jagnięcina, wołowina, karkówka, wieprzowina, szynka, drób, dziczyzna-gęś, zając) podroby; część warzyw (brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por); grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).
Produkty wskazane: Małą produkcje kwasu moczowego powoduje spożycie następujących pokarmów: nabiał (mleko, sery białe, żółte pleśniowe, kefir), zboża (makaron, pieczywo), śmietana, masło, pozostałe warzywa i owoce, ziarna i orzechy oraz kurki, te grzyby nie zawierają puryn.
a po jakims czasie ( kilka miesięcy)zbadaj kwas moczowy.