Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 11:20:37 am
-
Amoremijo,
do Ciebie pytanie ze strony mojego szanownego,
jaką stosujesz i gdzie kupujesz.
Znajdziesz chwilkę, bo wiem, że zalatanaś wrzuć garść informacji prosam :)
Resztę dzieweczek chętnych też się prosi o uwagi ;)
-
ale oliwa do żarcia na surowo?
do smażenia?
ja na surowo używam oliwę z oliwek ekstra wirgin, a do smażenia mój kucharz używa oleju z pestek winogron i sobie chwali,
jak nie ma oliwy z oliwek, to i ja ten z pestek winogron na surowo używam - ma całkiem fajny smak,
a piszą o nim same dobre rzeczy :) :
http://polki.pl/we-dwoje/olej;z;pestek;winogron;-;dla;zdrowia;urody;i;smaku,artykul,546.html (http://polki.pl/we-dwoje/olej;z;pestek;winogron;-;dla;zdrowia;urody;i;smaku,artykul,546.html)
-
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek
-
Dobodziejstwo, które jest w oleju z winogron jest (mam nadzieję) w winogronach, które zajadam z pestkami, rozgryzając one.
Do smażenia używam pół na pół olej rzepakowy i masło klarowane, ale nie wiem, czy to jest lepsze od innego oleju :-\ Tak se wykoncypowałam, bo lubię smak masła.
W końcu rzepak u nas rośnie i patriotycznie popieram krajowy przemysł.
Na a na surowo, to tę oliwę z oliwek, o której pisze Mag.
-
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek
aniele, no nie do końca tak, tu cytat z artykułu:
"W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 st. C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! "
a ten olej ryżowy też mój kucharz stosuje, tylko mój zryty beret o nim zapomniał ::((
-
aaaaaaaa to zależy jakie kto artykuły czytał xhc
bo ja akurat spotkałam się z takimi gdzie piszą, że nie mozna smazyć na oleju z pestek winogron :0ulan:
a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych
http://www.grupy.senior.pl/smazenie-na-oleju-z-pestek-winogron,t,279106,8.html (http://www.grupy.senior.pl/smazenie-na-oleju-z-pestek-winogron,t,279106,8.html)
Dr K. Bal z Samodzielnej Pracowni Technologii Żywności w IŻŻ odpowiedział
na to pytanie w sposób następujący:
" Oba oleje (zarówno z pestek winogron jak i z orzeszków arachidowych)
charakteryzują się duża zawartością wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych, które w procesie smażenia (temp. ca.180 stopni C) mogą łatwo
ulegać procesom utleniania podwójnych wiązań z wytworzeniem szkodliwych
dla zdrowia produktów (np, wodoronadtlenki). Z tego względu nie mogą one
być stosowane jako tłuszcze smażalnicze. "
-
O rany ;)
Nie znam się raczej, ale jeśli już, to zawsze uważałam z tym smażeniem, jak pisa janioł.
Rozchodziło się raczej o ten nie do smażenia.
Wieczorem wpuszczę tu małża niech se poczyta ;)
Dano,
chodziło mi typowo o oliwę lub inny zdrowy olej, ale nie nasz.
Dobrodziejstwa naszego znamy - pamiętam, że janioł pisał onegdaj też o kokosowym -
czyli o skorzystanie w tym względzie z doświadczeń innych.
Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczna :)
-
to ja Mirusiu z uporem maniaka polecam ryżowy :0ulan: - używam już od 10 lat - praktycznie do wszystkiego
http://www.nazdrowie.pl/artykul/olej-ryzowy (http://www.nazdrowie.pl/artykul/olej-ryzowy)
-
noooo i najlepiej przechowywać je (oleje znaczy) w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy czegoś_tam
te stronę mam w ulubionych i często z niej korzystam http://www.jakkupowac.pl/jaki-olej-spozywczy-kupic/
ryżowego jeszcze nie smakowałam
-
a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych
właśnie z tego powodu większość roślinnych nie nadaje się do smażenia
kokosowy się nadaje, bo to głównie kw nasycone
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;) (dla mnie to drugie odpada :P)
ryżowego nie przerabiałam jeszcze w swojej karierze
a olej z pestek winogron jest bardzo dobrym kosmetykiem ;)
Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)
bo jeśli chodzi o jedzenie to imo dobra oliwa, ewentualnie nasz rzepakowy nierafinowany będą the best;
resztę roślinnych bym odpuściła jeśli chodzi o zastosowanie spożywcze, bo zwykle mają za dużo kw omega-6, których i tak w diecie mamy dużo za dużo
-
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;)
no co Ty godosz - na smalcu?
a dopiero niedawno gadali, że na smalcu to najmniej zdrowo
i sie oduczyłam :(
czyli mogiem wrócić? bo lubiłam :)
-
oczywiście, że można na smalcu jak kto lubi - na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
mój chłop na targu kupuje słoninkę - która właściwie wygląda jak taki trochę tłuściejszy boczek i smaże na niej jajeczniczkę
albo robię skwarewczki z cebulką do ziemniaczków mnx
-
u nas do łask smażeniowych wrócił rzepakowy i masło klarowane
a do sałatek - oliwa z oliwek ekstra virgin
-
- na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
a szczególnie zakazane do smażenia to jakie?
-
Angel teraz już wiem, dlacześ tak młodo wyglądasz, od 10 lat się konserwujesz >:D olejem ryżowym, bo
". Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje"
Smalec najlepszy, pod względem temperatury, ale mówią, że co pochodzi od zwierząt to szkodliwe :-\
I komu tu wierzyć, większość artykułów, nawet tych opatrzonych naukowym badaniem, ma sponsora :-\
-
no przecie nawet na tej stronce co wkleiłaś masz napisane, na których nie można smażyć
oliwa z oliwek, olej rzepakowy nadaje się do krótkiego podgrzania - smażyć długo na nich nie wolno
poza tym nie smazymy na oleju słonecznikowym, winogronowym z tych najczęściej uzywanych
tu masz szczegółowy opis:
http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/ (http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/)
-
Przede wszystkim nie smaży sie na olejach tłoczonych na zimno.Na oleju musi być napisane ,które nadają się do smażenia.
-
Moje racuchy, placki ziemniaczane, smażę na oleju (rzepakowym), a wszystko inne na smalcu. Olej w potrawach ciepłych występuje na wigilię, z racji postu.
-
rown]
Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)
O zdrowotność dla serducha i dobroć/wpływ oliwy dla miażdżycowców głównie.
Czyli aby było nie tylko smacznie, ale też zdrowotnie pod tym kątem głównie.
Dobrotliwy wpływ zainteresowanym znany jest, tylko z wyborem trudno.
A właśnie aguilo na Twoje podpowiedzi też bardzo liczyłam ;)
-
no to podtrzymuję to co pedziałam, dobra jakościowo oliwa - ze względu na kwasy jednonienasycone, ewentualnie troszkę nierafinowanego rzepakowego (najlepiej eko, bo w nierafinowanym może być więcej syfu typu pestycydy), ale dla serca ważne tyż, a może nawet przede wszystkim są kwasy omega3 - epa i dha, których w roślinach nie ma, a konwersja z ala do epa bywa słaba, zwłaszcza u facetów, winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)
-
Ale jaka ta oliwa (firma, sklep), to było pytanie zainteresowanego ;)
Tojka dzięki za link, wydaje się fajny.
......... winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)
Lubi i wpieprza ;)
-
dla zdrowotności to czeba lniany łykać
-
z tym to ciężko, bo bywa że oliwę podrabiają
jak jest tania, to podejrzane, ale wysoka cena też nic nie gwarantuje
a taka eko to w pi**** droga
ja kupuję średniopółkową średnio-dużych producentów, pono ich częściej kontrolują ,;)
-
To jak nie kcesz tu, to wrzuć mi nazwy, tych przez Ciebie kupowanych, na priva ;)
Janiele, ryżowy tyż będzie próbowany ;)
-
jakbym miała sprawdzone pewniaki to bym rzuciła bez krępacji :)
-
Jeszcze Perła mi się przypomniała, że maczała pieczywo w oliwie ;)
Jak dorwiesz neta, napisz, proszę, w jakiej.
-
napiszę za Perłę - w dobrej mnx
uwielbiam tak zajadać - najlepiej dobra bagietka, oliwa na talerzyku posolona i podlana dobrym vinegretem mnx
-
Oliwki, suszone pomidory, ząbki czosnku, rozmaryn..zalewam oliwą i maceruję min.dwa dni.A potem z tymi bajerami na talerzyk+ bagietka+ wino...Niebo w gębie!
-
Perła - Twój przepis to prawdziwa uczta mnx
-
ale nadal nie wiemy, jaką oliwę tak doprawić... wsio ryba?
-
oczywiście, że można na smalcu jak kto lubi - na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
mój chłop na targu kupuje słoninkę - która właściwie wygląda jak taki trochę tłuściejszy boczek i smaże na niej jajeczniczkę
albo robię skwarewczki z cebulką do ziemniaczków mnx
Moja św.Pamięci_Mama .... 8) ..... WSZYSTKO smażyła na smalcu ::) ::) ::) ........... i nie miała cholesterolu takiego wysokiego jak ja !!!!!!!!
-
cholesterol jest w dużej mierze dziedziczny .Jak masz złe geny ,to dieta nie może zbyt pomóć.
-
cholesterol jest w dużej mierze dziedziczny .Jak masz złe geny ,to dieta nie może zbyt pomóć.
to prawda, ale też wysoki cholesterol nie musi oznaczać, że coś złego się dzieje
-
Też prawda :oklaski:
-
ale nadal nie wiemy, jaką oliwę tak doprawić... wsio ryba?
Otóż to ;)
Czyli pytanie pozostaje otwarte.
Co do genów jestem w stanie się zgodzić, ale, że nie jesteśmy w stanie sobie pomóc, to niestety totalna nieprawda, Natalio.
I jak pisa, aquila, nie zawsze podwyższony cholesterol oznacza, że jest zły.
Choć lepiej, gdy jest niższy i gdy proporcje złego do dobrego są odpowiednie.
-
Ja używam ostatnio tylko Rapso-100% czysty olej rzepakowy z kontrolowanych upraw.Kupuję go w kauflandzie, tesco. Naczytałam się i nasłuchałam dużo o naszym" polskim złocie " i przerzuciłam się z używanych ryzowego i wcześniej winogronowego. Mam obiekcje do ryzu - chyba ze kupię olej bio.
acha czasami dodaję do oleju masło klarowane dla zapachu- ma wysoką temper. dymienia!i piekę ciasto na klarowanym( oj dawno tego nie robiłam :))
-
Jednak ;)
dzięki :)
-
hmy podobnie jak Amorek smażę jeśli smażę na oleju rzepakowym z kauflanda ,do sałatek oliwa z oliwek ,a od święta piekę mięsa na smalcu mnx
-
Moja oliwa,to zawsze extra virgin, ostatnio z Lidla. Innej do tego nie używam. Smażę na rzepakowym,a ostatnio zdarza mi się posmarować mój żytni chleb olejem kokosowym. Na to paski awokado, sól, cytryna...Robiłam takie kanapki dziewczynom w Ciechu (ostatnio, na jodze ), mówiły, że ekstra.
-
Dzięki Perło, zapodam onemu Twoje przepisy :)
-
A ja smak oliwy z oliwek toleruję chyba tylko w pesto ::) A, i jeszcze w spaghetti aglio olio mnx