Piernik z programu "Ewa gotuje "
SKŁADNIKI
2 szklanki - mąki
1 szklanka - cukru
2 łyżki - miodu
250 g - masła
3 - jajka
3 łyżki - kakao
2 łyżki - przyprawy do piernika
1 szczypta - mielonych goździków
1½ łyżeczki - proszku do pieczenia
1 szklanka - mleka
Bakalie
100 g - rodzynków
150 g - suszonych śliwek
150 g - suszonych moreli
OPIS PRZYGOTOWANIA
Masło rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinno się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawy korzenne, mielone goździki i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując ręcznym robotem, by nie powstały żadne grudki.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ponad 1 godzinę.
Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce - trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów.