Produkuję dziś takową papryczkę. Porcja do słoika i porcja do użytku na dziś. Na obiadek mam kaszę z kawałkami owej papryki, suszonymi pomidorami, serem kozim,czosnkiem, ziołami oliwą . Niby nic, a niebo w gębie! Taka papryka świetna jest tez do kanapek z razowego pieczywa. Robię grzanki na to pesto czerwone lub zielone potem kawałek koziego sera , papryka , pomidor i rukola oblana sosem jogurtowym z curry i ziołami! Mniam, mniam
Pieczona papryka
Składniki:
1 kg dojrzałej mięsistej papryki
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól
oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż papryki lekko ściemnieją. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i takie gorące wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy.
Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku !
W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę.
( i takową można wsadzać do sloikow)