Różności > Desery i słodkości

Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami

(1/3) > >>

b_angel:

 
 - 500 g mrożonego ciasta francuskiego ( ja kupiłam akurat to w rolki zawijane, więc musiałam docinać do rozmiarów foremki)
 - 250 g miodu
 - 125 g masła
 - 250 g orzechów włoskich
 - po 75 g pistacji i migdałów
 - 3 łyżki soku pomarańczowego
 - sok z 1/2 cytryny
 
 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blachy.
 2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
 3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać (mi wyszły 4 warstwy)
 4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
 5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.

Zaś zrobiłam na Wielkanoc - niezmiennie przepyszne :)

betty:
brzmi super:) pysznie się czyta:)
i chociaż za słodkościami nie przepadam, to spróbuję to zrobić (jeśli się uda)

b_angel:
nie może się nie udać - prostsze być nie może

ja też nie lubię słodkości a baklawę wpieprzam jak gooopia

metka:
brzmi ciekawie

a mniód dajesz sztuczny czy prawdziwy? (sztucznego nie używam, a prawdziwy mi się skończył, więc obojętne jaki - i tak muszę kupić)

b_angel:
no ja używam prawdziwnego

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej