Różności > Desery i słodkości
Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
b_angel:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego ( ja kupiłam akurat to w rolki zawijane, więc musiałam docinać do rozmiarów foremki)
- 250 g miodu
- 125 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- po 75 g pistacji i migdałów
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blachy.
2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać (mi wyszły 4 warstwy)
4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.
Zaś zrobiłam na Wielkanoc - niezmiennie przepyszne :)
betty:
brzmi super:) pysznie się czyta:)
i chociaż za słodkościami nie przepadam, to spróbuję to zrobić (jeśli się uda)
b_angel:
nie może się nie udać - prostsze być nie może
ja też nie lubię słodkości a baklawę wpieprzam jak gooopia
metka:
brzmi ciekawie
a mniód dajesz sztuczny czy prawdziwy? (sztucznego nie używam, a prawdziwy mi się skończył, więc obojętne jaki - i tak muszę kupić)
b_angel:
no ja używam prawdziwnego
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej