Proszę bardzo, witamina C się kłania, bierzcie mnie.
Norma zalecana w spożyciu wit.C mg/osobę wiek 26-60 70mg, powyżej 60 lat 60mg.
Zawartość witaminy C w mg, w 100 g części jadalnych wybranych produktów
Porzeczka czarna 183
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 66
Poziomki 60
Kiwi 59
Kapusta czerwona 54
Cytryny 50
Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/dzika-roza-niezwykle-bogate-zrodlo-witaminy-c_37534.html (http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/dzika-roza-niezwykle-bogate-zrodlo-witaminy-c_37534.html)