dla metki bo pamiętam , ze chciała jakos wykorzystać kaszę jaglaną
dziś upiekłam- pyszne! to własciwie taki sernik, jak ktoś lubi serniki będzie zadowolony! z tej ilości produktów wychodzi małe ciasto, ale lepiej dac do małej foremki( albo podwojną ilość wziąć) bo ładnie rosnie , inaczej zrobi się placuszek.
Składniki
2 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
250 g tłustego twarogu( dałam półtłusty)
3 jajka
łyżka masła( dałam roztopione klarowane)
3 łyżki cukru pudru( dałam ksylitol ale mało słodkie było)
szczypta soli
Sposób przygotowania
1.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z twarogiem, jajka utrzec z cukrem , , dodajemy szczyptę soli i masło i wszystko dokładnie mieszamy.Na koniec białka ubic na pianę i delikatnie wymieszać z masą .Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Masę przekładamy do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 min. Ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.
smacznego