Przepis na moje „Kulki młodości” ( A.Maciąg)
•30 suszonych, miękkich śliwek bez pestek
•½ szklanki pestek słonecznika
•2 łyżki siemienia lnianego lub nasion chia
•½ szklanki wiórek kokosowych
•2-3 łyżki pasty Tahini
•2 łyżki syropu z agawy, melasy z buraków lub jasnego miodu
•1 łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczy (ekologicznej)
•opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu
•lekko prażony sezam do obtoczenia kulek
•
Wykonanie: wszystkie składniki (za wyjątkiem sezamu do obtoczenia kulek) umieść w blenderze i zmiksuj. Z powstałej masy uformuj dłońmi niewielkie kulki, a następnie obtocz je w lekko uprażonym sezamie wysypanym na talerz. Przechowuj je w szczelnie zamykany pojemniku w lodówce.