Zrobiłam dziś na obiad kotlety z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej. NIe tylko mnie i Zuzi smakowały ,ale i reszcie miesożernej rodzinki. POlecam bo są pyszne!
Przepis zerżnęłam z weganskiego blogu, trochę zmodyfikowałam .
Najpierw podam jak przygotowuję kasze jaglaną by była bardzo smaczna pozbawiona goryczki. Na dużej suchej patelni prażę kilka minut kaszę cały czas mieszając ,az zacznie ładnie pachniec i leciutko dymic. Wtedy przesypuję ją do garnka , nalewam dwa razy tyle wody i gotuję ( nie solę bo przygotowuję dużo i używam do słonych lub słodkich dan) . Nie mieszac , jak pomieszacie będzie przywierać do dna!!!
Kotlety:
Składniki:( dałam wszystkiego dwa , trzy razy tyle)
•1/2 szklanki kaszy jaglanej
•1/2 suszonej kajzerki (najlepiej pełnoziarnistej)( ja nie dałam, zagęsciłam płatkami owsianymi i zmielonym zaparzonym we wrzątku siemieniem lnianym - łyzka stołowa takiego siemienia udaje jajko)
•1/2 szklanki kiszonej kapusty
•1 cebula
•1/2 łyżeczki kminku
•1/2 łyżeczki cząbru
•1/2 łyżeczki majeranku
•sól, pieprz
•bułka tarta( uzyłam słonecznika)
•olej do smażenia( upiekłam w piekarniku)
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kapustę drobno siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy kapustę i cebulę – na małym ogniu, aby zmiękły, a nie przypaliły się. Bułkę namaczamy w przegotowanej ciepłej wodzie. Ucieramy na pył razem przyprawy: kminek, cząber i majeranek.
Mieszamy zimną kaszę, kapustę z cebulą, kajzerkę i przyprawy, jeśli trzeba dosalamy lub pieprzymy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Szczególnie smaczne są z ziemniakami lub kaszą gryczaną i startą surową marchewką i burakami.
Ja dodałam sol ziołową i czosnek.MOzna wzbogacić kotlety pieczarkami, bądź resztkami mięsa . Podałam z marchewką z groszkiem na ciepło. Pycha!