Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Zdrowe przepisy => Wątek zaczęty przez: metka w Kwietnia 01, 2016, 06:29:32 pm
-
poratujcie, proszę. potrzebne mi mleko, a raczej "mleko" - jaglane, ryżowe, owsiane, ziemniaczane, kokosowe, sezamowe, słonecznikowe, z komosy ryżowej, amarantusa.
1. jak te cuda zrobić samemu?
2. które kupować? oglądałam dziś kokosowe, sojowe i ryżowe - skład niezazbyt ciekawy. macie coś sprawdzonego?
-
moja siostra sama robi mleko kokosowe
z wiórków/wiórek kokosowych (tych bez siarki)
ale jak? nie wiem. podpytać?
-
internet to kopalnia wiedzy
jedna z opcji:
http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html
-
mleko migdałowe jest pycha mnx robi się prawie samo :)
-
Ale migdały to orzechy, nie? Kokos zresztą też. Chyba ???
-
migdały odpadają. jako zamiennik podane są m.in. wiórki kokosowe, więc kokos chyba będzie ok...
Amorku, dzięki wielkie, zaraz poczytam!
tojeczko, bardzo proszę - doświadczona praktyczka mi się przyda ;)
-
no to trzeba wiedzieć dokładnie, ale jak podali
zamiennik to ok, u nas na początku było tylko ryzowe
-
ale to ryżowe to z suchego ryżu ???
-
Można pewnie z surowego, tylko długo pomoczyć,ale można też i z ugotowanego - rozgotować, zblendować z wodą, odcisnąć przez gazę. Dla smaku można szczyptę cynamonu czy wanilii dodać.
-
muszę spróbować
mleczka orzechowe do mnie przemawiają, ryżowe jakoś nieee…. ::)
-
pyszne jest ryżowo -kokosowe szczegolnei do kawy, ale te w małych opakowaniach kupuję od czasu do czasu w sklepie eco
-
moja siostra sama robi mleko kokosowe
z wiórków/wiórek kokosowych (tych bez siarki)
ale jak? nie wiem. podpytać?
Wczoraj robiłam i mleko kokosowe i wiórki w różnych rozmiarach i kokosową kruszonkę do ciast i deserów
-
brawo, latku, to jeszcze napisz JAK :P