znalazłam dla ortodoxów zdrową alternatywę pączuszków ( nie robiłam jeszcze )
Pączki bez smażenia
Składniki:
– 180 ml mleka ryżowego lub kokosowego
– 300 g mąki jaglanej (lub kokosowej, myślę, że można zmieszać dwie)
– 100-120 ml oleju kokosowego (lub masło klarowane)
– szczypta wanilii
– cynamon szczypta
– szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
– 4-5 łyżek powideł – ja dałam domowe z jabłkiem (nadzienie)
– 100 g cukru kokosowego lub syropu klonowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Olej kokosowy doprowadzić do płynnej postaci wstawiając słoiczek do rondelka z gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz powideł wymieszać dokładnie i zmiksować. Foremki wypełnić masą do połowy, kłaść do każdej łyżeczkę powideł i przykryć resztą masy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 180 °C. Wystudzić w piekarniku.