Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Zdrowe przepisy => Wątek zaczęty przez: b_angel w Kwietnia 17, 2013, 04:19:45 pm
-
Podstawowe zasady
Podstawowym tłuszczem w tym sposobie odżywiania jest olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany (nieoczyszczony)
Nie zaleca się używania rafinowanych bądź uwodorowanych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów).
Zaleca się eliminację z diety wszelkich produktów smażonych, tłustego nabiału, mięs.
Zasada generalna: spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi ( np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie itd.).
Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci pasty.
Można też jeść zmienione siemię lniane.
Przykładowe proporcje oleju i serka pasty :
porcja z 6 łyżek oleju, czyli pasta na cały dzień
- 6 łyżek stołowych oleju lnianego (6 łyżek oleju to 90 ml)
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki, albo kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji
- 20 dkg (to ok. 200 ml) chudego białego twarogu
- 2 łyżeczki miodu.
porcja z 3 łyżek oleju, jako pasta wykonywana na świeżo do śniadaniowego muesli
- 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
- 2 łyżki mleka
- 10 dkg (to ok. 100 ml) chudego białego twarogu
- łyżeczka miodu.
porcja z 3 łyżek oleju, jako wykonywana na świeżo pasta majonezowa – podstawa do sosów obiadowo-kolacyjnych (oryginalny przepis dr Budwig)
- 3 łyżki stołowe oleju lnianego (3 łyżki oleju to 45 ml)
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki chudego białego twarogu
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
i/lub
- 2 łyżki octu winnego jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki soli ziołowej
Wskazówki dodatkowe
Po zmiksowaniu podstawowych składników pastę można doprawiać na rozmaite sposoby.
Do potraw obiadowo-kolacyjnych: solą, pierzem, świeżymi ziołami, drobno posiekanymi warzywami. Dr Budwig szczególnie polecała pietruszkę, szczypiorek, majeranek, koper, estragon, lubczyk, czosnek, paprykę, cebulę. Do przyprawiania pasty wykorzystywała także sos sojowy i musztardę.
Do śniadaniowego musli: zmiksowanie pasty z bananem i słodkim jabłkiem daje pyszny i pożywny jogurt, z którym możemy zjeść śniadaniową porcję siemienia lnianego. Można też miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po uprzednim zemulgowaniu oleju z serem.
W towarzystwie ziemniaków i kasz nawet nieprzyprawiona pasta „podstawowa” smakuje doskonale, ale dodatek szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to nie tylko smaczne urozmaicenie codziennego menu, ale i wsparcie lecznicze. Wyjątkowo smakuje pasta z wyciśniętym ząbkiem czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami. Można ją podać jako sos do sałatek lub porcji ziemniaków w mundurkach. Alternatywą może być pikantna pasta czosnkowa z dodatkiem 2 łyżek utartego twardego żółtego sera (np. parmezanu lub koziego sera) i łyżki majeranku.
Dodatki do pasty należy dodawać bezpośrednio przed spożyciem, a pastę przechowywać w lodówce niczym nie przyprawioną.
-
Dip ze szpinaku w ziołach
1 porcja; 840 kcal; czas: 30 min.
Składniki: 15g jogurtu naturalnego; 60g chudego twarogu; 2 łyżki (30ml) koperku; 8 łyżek (120ml) oleju lnianego budwigowego; 250g szpinaku; 2 łyżki (30ml) natki pietruszki; 1 ząbek zmiażdżonego czosnku (jeśli można podać); 1 łyżka (15ml) musztardy francuskiej bez konserwantów; szczypta pieprzu i soli morskiej.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min., olej z jogurtem, twarogiem, koperkiem, i odstawić. Do garnka włożyć: szpinak, czosnek, natkę; zalać wodą i gotować 15 min. Zieleninę odsączyć. Dodać pastę, musztardę, i znów zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i schłodzić.
Sos pomidorowy do gołąbków
1 porcja; 880 kcal; czas: 30 min.
Składniki: 100g jogurtu naturalnego; 8 łyżek (120ml) oleju lnianego budwigowego; 200g pomidorów; 25g cebuli; 100g czerwonej papryki; 1 ząbek czosnku (jeśli można podać); 1 łyżka (15ml) natki pietruszki; listki bazylii; 1,5 łyżki (22ml) koncentratu pomidorowego; 1 łyżka (15ml) sosu sojowego bez konserwantów; sól i pieprz do smaku.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min. olej z jogurtem, i odstawić. Drobno pokroić: pomidory, cebulę, czosnek, liście bazylii, natkę, paprykę, i dusić na patelni z dodatkiem wody. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, i odstawić do ostygnięcia. Sos połączyć z pastę, oraz doprawić solą i pieprzem.
Zupa-krem z porów, z płatkami owsianymi.
1 porcja; 780 kcal; czas: 1 godz.
Składniki: 100g jogurtu naturalnego odtłuszczonego; 6 łyżek (90ml) oleju lnianego budwigowego; 500ml wywaru warzywnego (na 500ml: 150g marchwi, 100g selera, 100g pietruszki, 1 mały por, 2 grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, sól); 200g porów; 1 łyżka (15ml) oliwy z oliwek; 2 łyżki (10g) płatków owsianych górskich; sól, pieprz, rozmaryn.
Przyrządzanie:
Zmiksować przez 3-5 min. olej z jogurtem, i odstawić. Przyrządzić pół litra wywaru warzywnego. Pory drobno pokroić, i poddusić na wodzie z oliwą. Do garnka wlać wywar bez warzyw, dodać płatki i pory, gotować 25 min. na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem, i całość zmiksować. Przed podaniem, zabielić na talerzu, mieszanką jogurtu i oleju.
-
O jak miło ,ze tu można pisac o mojej ulubionej paniB .i jej towarzyszącej mi od ponad 6 lat diecie! :)