Dzis udało mi się stworzyć naprawdę pyszne danie ( wczoraj troszkę mnie zainspirował pan Polan):
udusić, podsmażyć pokrojoną cebulę na ( użyłam masła klarowanego) patelni
wsypac umytą kaszę pęczak( na oko wszystko robiłam) i prażyć kilka minut z cebulką ciągle mieszając
dolewać po trochu bulionu, który w międzyczasie się gotuje ( włoszczyzna z liściem laurowym, pieprzem, zielem ang.), jak odparuje, uzupełniać
jak kasza mięknie wrzucić przyprawy jakie się lubi, dałam kurkumę, ostrą i słodką paprykę, czosnek, tymianek, rozmaryn, lubczyk, zioła prowansalskie, dalej podlewać
cukinię obrać, pokroić i szybko usmażyć na patelni, zdjąć, można też ( nie miałam i żałowałam)dynię
a dla mięsożerców ( w zamrażarce był kotlet z indyka , niewykorzystany zamarynowany byle czym czyli chyba oliwa z sosem sojowym, czosnkiem , octem winnym sol pieprz)- czyli dla chłopa pokroiłam mięso w paski i usmażyłam na patelni po cukinii
gdy kasza miękka łaczy się z nią warzywa ( wegetarianie sobie nakładają) i mięso i raduje smakiem i zdrowym daniem!
polecam smacznego