no właśnie mag- dla ciebie w sam raz
znalazłam jeszcze ciekawe uwagi dietetyczki na temat stewii i ksylitolu jako słodzika do ciast :
"Stewia – to roślina określana mianem zioła słodowego, która w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako substancja słodząca. Jest bezpieczna dla diabetyków i chorych na fenyloketonurię. Nie jest najlepszym dodatkiem do ciast, ponieważ nie zachowuje się jak cukier (ja dodawałam stewię w kilku moich przepisach – obecnie skłaniam się raczej w stronę ksylitolu). Stewia jest dostępna w różnych postaciach, ja oceniałam słodkość najłatwiej dostępnych form – stewii w proszku i w tabletkach.
Ksylitol – cukier brzozowy jest otrzymywany najczęściej z kory brzozy. Jest doskonałym zamiennikiem cukru, ponieważ może być stosowany z powodzeniem w większości wypieków z pominięciem ciasta drożdżowego (drożdże nie wyrastają pod jego wpływem). Ksylitol posiada ponad 14 krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru i dwa razy mniej kalorii niż cukier. Ma bardzo dobry wpływ na zęby – redukuje płytkę nazębną i przeciwdziała próchnicy. Mówi się, że jego słodkość w 100% odpowiada słodkości cukru, ale moje obserwacje są nieco inne. Dodatkowo cukier brzozowy ma lekko „chłodny” posmak, co jednak jest w moim odczuciu przyjemne"