To też się podzielę przepisem na pieczywo, ale trochę nietypowe
Arabski chleb daktylowy z orzechamiSkładniki - proporcje na jedną podłużną formę do pieczenia o wymiarach 27 cm x 11,5 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki wypestkowanych i grubo posiekanych daktyli
1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 220 - 230 ml)
2/3 szklanki maślanki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki białego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki kawałki
1 duże jajko dokładnie roztrzepane
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna łyżeczka olejku waniliowego
1/4 łyżeczki soli i mała szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie Masło, sodę, szczyptę soli i daktyle zalać jedną szklanką wrzącej wody i od czasu do czasu mieszając odstawić na pół godziny (aż do uzyskania temperatury pokojowej).
W dużym naczyniu zmiksować ze sobą maślankę, roztrzepane jajko, oba rodzaje cukru, cynamon i olejek waniliowy, a następnie dodać daktyle wraz z wodą w której się moczyły i ponownie wymieszać (po dodaniu daktyli nie miksować)
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie.
Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły.
Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch.
Piec na środkowej półce w nagrzanym do temperatury 180° C piekarniku przez około 50-60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.