Dietetyczne ciasto jabłkowe bez tłuszczu i cukru!!
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka gorzkiego kakao,( dałam karob)
4 łyżki zmielonych migdałów (lub dowolnych orzechów),
10 pokrojonych daktyli (można oczywiście zastąpić innymi słodkimi owocami),
3 jabłka,
1 banan,
1 łyżka rodzynek lub żurawiny,
2 jajka.
Wykonanie:
Jabłka pokroić na małą kosteczkę, daktyle także. Do miski wsypać suche składniki, dodać migdały, owoce i zamieszać. Na koniec dodać dobrze roztrzepane jajka. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa, jak moja, to można papieru nie używać). Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I już
Własnie jem- mniam!