Składniki:
ugotowana kasza jaglana (około 1 -1,5 szklanki lub więcej)
marchew (spore 2 szt.)
korzeń pietruszki (1 szt. duża)
seler (naciowy 3 "patyki", lub pół średniej wielkości bulwiastego)
pomidory kilka sztuk świeżych lub koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki)
cebula lub por (1-2 szt)
czosnek do smaku
świeży imbir (plasterek)
kmin rzymski (ok. 1 łyżki płaskiej)
majeranek
lubczyk
bazylia
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
sos sojowy np. tamari (do smaku)
ksylitol do smaku (2-3 szczypty, lub inna substancja słodząca)
masło klarowane lub dobry olej nierafinowany (lub oliwa)
Wykonanie:
Warzywa rozdrobnij: marchew, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce, pokrój drobno cebulę lub por oraz imbir. Jeśli używasz pomidorów świeżych pokrój je również w niewielkie kawałki. Na patelnię włóż masło, imbir i cebulę lub por. Podsmaż lekko. Dołóż marchew, pietruszkę i seler i podduś chwilę razem. Dodaj pomidory lub koncentrat i w zależności od swojego wyboru podlej niewielką ilością wody. Chwilę duś całość (dolewaj wody w razie potrzeby) i kiedy masa zmięknie lekko ją podsusz na gazie, dodaj do smaku sól, cukier, majeranek, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą i czosnek oraz dosmacz kilkoma szczyptami ksylitolu. Teraz całość lekko zmiksuj (dowolnie, na paćkę lub z lekkimi grudkami, jak wolisz) i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną (jeśli kasza nie była solona wcześniej prawdopodobnie trzeba będzie dodać jeszcze trochę przypraw lub kapkę sosu sojowego.
Masę możesz zawekować w słoikach i wstawić do nagrzanego do 145 stopni piekarnika na ok. 1/2 godziny. Ja jem do chleba jako pastę.