Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: Becia w Maja 26, 2013, 03:54:09 pm
-
na życzenie Amorka :)
chałwowiec z bezami
BISZKOPT (możecie go również zrobić z innego przepisu, który macie wypróbowany):
8 jajek ,
1 szklanka cukru,
1 op. cukru wanilinowego(16g),
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ,
2 łyżki ciemnego kakao ,
1 łyżka octu ,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
w wątku gg jest jasny biszkopt, bo zapomniałam dodać kakao
KREM Z CHAŁWĄ:
3/4 szklanki mleka,
4 żółtka ,
1 op. cukru wanilinowego(16g) ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100-150 g masła,
200g chałwy ,
KREM CZEKOLADOWY:
3/4 szklanki cukru kryształu ,
kostka masła ,
100g gorzkiej czekolady (niekoniecznie) ,
3 jajka ,
2 łyżki kakao (jeśli bez czekolady, to zwiększyć o 1-2 łyżki)
PONADTO: ok. 200g bezów
sposób wykonania:
BISZKOPT
1. Białka ubić z cukrem
2. Żółtka wymieszać z odrobiną cukru i octem wlać do ubitych białek, połączyć.
3. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem . Lekko wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Ciasto przełożyć do foremki.
KREM Z CHAŁWĄ:
1. Żółtka i mąkę utrzeć z połową mleka.
2. Resztę mleka zagotować z cukrem.
3. Dodać żółtka, ugotować budyń, wystudzić.
4. Masło utrzeć z rozkruszoną chałwą.
5. Budyń połączyć z pkt 4.
KREM CZEKOLADOWY:
1. Czekoladę stopić w tzw. kąpieli wodnej.
2. Jajka ubić z cukrem.
3. Dodać kakao i czekoladę, dokładnie połączyć, wystudzić (masa powinna być bardzo gęsta).
4. Masło utrzeć, połączyć z kremem.
CIASTO Z CHAŁWĄ:
1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
2. Jeden płat ciasta posmarować kremem z chałwą.
3. Ułożyć beziki.
4. Posmarować kremem czekoladowym.
5. Przykryć drugim płatem ciasta.
6. Dowolnie udekorować.
wersja dla dorosłych: nasączam dolny płat biszkoptu wódką wymieszaną z przegotowaną zimną wodą; proporcje według uznania ;)
-
To wyższa szkoła jazdy, ale warto ! Mmmmmmmmmmmm(http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif) (http://emotikona.pl)mm