Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Desery bez cukru => Wątek zaczęty przez: Amor w Kwietnia 14, 2014, 08:27:11 pm
-
Pyszne , skończyłam piec przed chwilą, ale zrobiłam podwojną ilośc!
Składniki:
190 g mąki gryczanej
5 g kakao (1 łyżka)
40 g mielonych migdałów
25 g zmielonych na mąkę wiórków kokosowych
100 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wódki
95 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
1 jajko
Przygotowanie:
1. Mieszamy sypkie składniki. Odstawiamy.
2. Jajko, wódkę i miód roztrzepujemy widelcem.
3. Do sypkich składników dodajemy masło i wlewamy roztrzepane jajko.
4. Wyrabiamy. Całość jest dość klejąca, najlepiej użyć do tego robota lub posłużyć się widelcem – byle tylko dokładnie połączyć składniki.
5. Odstawiamy w misce, przykryte ściereczką, do lodówki na najchłodniejszą półkę na minimum 2 godziny lub na całą noc.
6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
7. Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczamy widelcem (tak jak na zdjęciu).
8. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, jeśli do tej pory krawędzie ciasteczek się nie przyrumienią włączamy termoobieg jeszcze na 2 minuty. Studzimy na kratce. Wystudzone całkowicie przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.