dzięki naszemu kochanemu hamaczkowi
jestem posiadaczką parańczowego smoothera!
więc więcej przepisów bardzo bardzo proszę!
jak się da, to jakieś warzywne też... na truskawki jestem uczulona umiarkowanie, na kiwi dość mocno, a na czereśnie i jabłko bardzo mocno (nie mogę ich nawet obierać czy kroić. no, czereśni nie obieram niby, ale pestkę trzeba jednak wyjąć... po jednym łyku zaczynam puchnąć, z truskawkami aż tak źle nie jest, pół szklanki wypijam w miarę spokojnie i puchnę wolniej
)
na razie zrobiłam:
kawę hamakową (łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zimne mleko. w mojej wersji: kawa rozpuszcz. waniliowa + ciut amaretto + zimne mleko; można jeszcze użyć lodów, co niebawem zamierzam wypróbować)
jabłko + woda
jabłko + banan + woda z cytryną
truskawka koktail (truskawka, mleko, śmietana, jogurt naturalny)
czereśnia koktail (jak wyżej)
truskawka + czereśnia (j.w.)
banan + truskawka + mleko
pomidor (pomidor, kilka listków bazylii, ciut soli, trochę wody) - zdecydowanie mój faworyt
coś zielonego wg przepisu z instrukcji obsługi, ale nie było porywające
i majonez. ostatecznie po wielu wysiłkach i kombinowaniach wyszedł (choć chciałam już go wylać i zacząć od początku), ale jednak będę go robiła blenderem ręcznym
a teraz, żeby wyłącznie nie żerować na Was, podaję przepisy z mojej instrukcji obsługi tego skomplikowanego urządzenia (wszystkie składniki podane są na 4 porcje):
koktail śmietankowo-malinowyskładniki: 200 g malin, 150 g jogurtu na chudym mleku, 100 g bitej śmietany, 50 g cukru pudru
zmiksować maliny z jogurtem, dodać płynnej śmietany. dodać cukier puder do smaku i rozlać do szklanek. udekorować świeżymi malinami.
koktail truskawkowy z owocem mangoskładniki: 1 dojrzały owoc mango, 300 g truskawek, 2 łyżki stołowe syropu mango, 2 łyżki stołowe syropu z pełnych owoców żurawiny, 200 ml napoju sojowego z dodatkiem wapnia i wanilii
obrać owoc mango i odkroić miąższ od pestki. odważyć 250 g miąższu. umyć i osuszyć truskawki. odłożyć 4 truskawki i pozostałą ilość mango. pokroić pozostałe truskawki i odważony miąższ mango na małe kawałki. zmiksować owoce, oba syropy i napój sojowy. pozostałą ilość owocu mango pokroić w drobną kostkę, zmieszać z koktailem i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. rozlać do szklanek i udekorować truskawkami.
(c.d.n.)