Farsz:
kilka zgniecionych ząbków czosnku podsmażam na oliwie, dodaję cebulkę i szklę ową, wrzucam w to szpinak mrożony, rozdrobniony Hortexu oraz rozciapaną fetę (naszą fetikos light) pieprzę do smaku, bo słone już jest;
i dorzucam szczyptę gałki muszkatołowej, merdam dokładnie, gdy farsz się studzi robię ciasto naleśnikowe - proporcje dobieram na oko i do mleka dodaję wody mineralnej gazowanej coby byli bardziej puszyste - zazwyczaj zużywam około kilograma mąki i 4 jaja - wychodzi mi z tego spora micha ciasta i około 30 naleśników ...smażę cieniutkie naleśniczki - smaruje farszem pół naleśniczka i składam w trójkącik potem odpiekam one trójkąciki na patelence i podaję polane sosikiem jogurtowo_czosnkowym
sosik :
jogurt grecki (jak nie mam greckiego biorę zwykły naturalny) + troszku majonezu - na smak wciskam czosnek sól, pieprz, curry troszku musztardy ( pół łyżeczki) mieszam i przegryźć się musi chwilę w lodówce sosik ten dobry do wszystkiego i do mięska, i do rybki, i do warzywek ....
w wersji "pokazówka" można zrobić tort
przekładałam naleśniki szpinakiem aż sie zrobi pokaźnych rozmiarów torcik na górze rozsmarować można pomidory (z puszki) przesmażone na oliwce z czosnkiem - posypać startym serem i zapiekać w piekarniku przez cirka about 20 minut