czy jest na naszym forum przepis na schab lub inne mięsa robiony w 5 minut?
bo chciałam sobie przypomnieć i znalazłam w archiwum forum 2 taki:
składniki
schab lub pierś z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski, jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa
np. łopatka, to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra , majeranek oraz inne wedle
własnego uznania
wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (można
trzepaczka, wtedy majonez rozbija się na takie małe kuleczki).
Całość zagotować i wystudzić.
Do zimnej zalewy dodać kawałek mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut.
W takim stanie zostawić mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc.
RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotuwać 5 minut.
Przykryć garnek pokrywką.
Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i...gotowe.