U nas w Kauflandzie jest mąka żurkowa i ma napisane typ 720, ale to jest mąka z gdańskich młynów. Z młyna ze szczepanek pisze tylko żytnia typ 720.
http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-zurkowa,p17http://vegepack.pl/48,maka-zytnia,-jasna,-zurkowa,-typ-1400Mąka pszenna typ 450 - ta mąka idealnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów
typ 500 - mąka przeznaczona do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich
typ 550 - idealna do wypieku ciast drożdżowych
typ 750, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
typ 3000, mąka z pełnego przemiału
Mąka razowa typ 580 - mąka żytnia jasna idealna do makaronów
typ 800, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
Jak widzisz teoretycznie takie powinny być w sprzedaży a ja w sklepach widzę tylko pszenne typu 450 do 650 i pszenna typ 2000 (razowa),
żytnie zaś tylko typ 720 i 2000, kiedyś trafiłam na 1850 żytnią.