Ja robię podobne, ale ciut inne i dlatego wklejam, by poddać Waszej ocenie. Wychodzi super.
Składniki:
10 dkg drożdży, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 3/4 szklanki oleju, kilka kropli olejku waniliowego, 5 jaj,
3/4 szklanki mleka, 2 szklanki mąki.
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy ze sobą w następujący sposób:
2.Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko, mąkę przesianą przez sito. WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZĆ, NIE UGNIATAĆ!!! Włożyć do lodówki i przykryć ściereczką, ZOSTAWIĆ NA NOC.
3 .Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać jeszcze 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i bardzo dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoce i kruszonkę. Ciasto bez wyrastania wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min-150-170 stopni C.
Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, jedna pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka , jeśli jest zbyt wilgotna dodać maki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
Życzę udanego wypieku i smacznego