Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: madzia_61 w Lipca 30, 2013, 01:22:48 pm
-
http://kobieta.interia.pl/dom-i-ogrod/w-ogrodzie/news-jakie-lecznicze-wlasciwosci-ma-jagoda-goji,nId,1004134
-
http://jagody-goji.blogspot.com/
-
http://zazie.com.pl/2013/07/jagody-goji-drogie-sliczne-i-toksyczne/ (http://zazie.com.pl/2013/07/jagody-goji-drogie-sliczne-i-toksyczne/)
Warto i to przeczytać.... ;)
-
no właśnie z jednej strony rewelacyjne doniesienia a z drugiej opinie osób zażywających ,zdrowy rozsądek chyba potrzebny :)
-
kiedyś dawałam się czasem trochę nabrać na te superfoodsy, ale tera to nawet kijem nie tykam; podobnie jak goi próbowano wylansować kiedyś acai, ale z tym chyba trochę nie wyjszło
ja się cieszę, że moda na te cuda niewidy co to rosną za górami_himalajami czy tam jakimiś oceanami troszkę jakby mija, a modny się robi jedzeniowy patriotyzm ;)
Polaki nie gęsi i swoje jagody (te zwykłe czarne, z lasu) majo !
-
Dobrze gadasz, Aquila! :-* No ale nie da się ukryć, że maseczka z noniom - cudna ;D
-
Też zgadzam się z aqulą.
Tym bardziej, że żyjemy tutaj i płody tej ziemi, z tej szerokości geograficznej, są dla nas najkorzystniejsze :)
-
Mój mąz też tak uważa- najlepsze są nasze śląskie dania!!! xhc Rosół, kluski, rolady, czerwona kapusta!! xhc
-
ta, jak kiedyś byłam na ślunsku, to musiałam frytki z surówkom zamówić, bo dla trawożerców nic innego nie było xhc
-
hehe, kiedyś na Śląsku długo z panią w knajpie gadałam, co dla roślinożercy może dać. I znalazła; ruskie ztx A podała je obficie polane słoninką z cebulką ::((
I była autentycznie zaskoczona, gdy oddawałam :-\
Owoce suszone goi kiedyś kupiłam; na szczęście nie bardzo mi smakowały. Zdecydowanie wolę nasze czarne :) Od 2 tygodni zjadam dizennie pojemniczek; czekam aż mi zęby zczarnieją ;)
-
E ,jak mam takie danie w domu to tylko rolady nie wcinam i już! Zawsze mam dodatkowy talerz sałaty ! ZA ruskimi nie przepadam! ;D ( i raczej to nie jest śląskie danie) :D
-
( i raczej to nie jest śląskie danie) :D
no przeca godom, że ruskie :P Pewnie dlatego na Śląsku podać nie potrafili ;)
-
Aga ,a kto to wie? Kiedys znajomy w Grecji zamowic chciał rybę po grecku! U nas każdy ci powie jak sie ją przyrządza! A w Grecji nie wiedzieli !!! Powiedzieli im ,ze tu wszystko po grecku!!!
To może i ruskie to już uznają za slaskie danie! xhc
-
http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-bosacka-zielony-jeczmien,nId,1877676
-
Spodobało mi się to podobieństwo do naszych organów... http://aumjoga.blogspot.com/2015/06/zaufaj-naturze.html#more
-
No masz: i w co wierzyć?
Powyżej było (w tym moim linku), że na cycki super są grejpfruity. A tu: wręcz przeciwnie... http://kopalniawiedzy.pl/grejpfrut-estrogen-ryzyko-hormonozalezny-nowotwor-piersi,2995
-
O grejpfrutach to już wcześniej podejrzane opinie były, a podczas chemii, to wcale ich nie wolno.
-
Ja właśnie w czasie chemii zjadałam codziennie 1/2 grejpfruta, by się zdrowo odżywiać ::((
Uwielbiam sok wyciśnięty z tych owoców, jakoś do mnie to nie dociera, by owoc szkodził
-
owoc szkodzi na tej zasadzie, że zmienia działanie leku, osłabia je na przykład,
dlatego nie możesz go jeść podczas brania chemioterapii lub innych leków
-
wyraźnie czytałam że cytrusów w pierwszych dniach po podaniu chemii nie powinno się jeść , grejpfrutów ani soków z nich nie powinno łączyć z lekami ,antybiotykami czy alkoholem
-
A grejpfrutówka ? ? ? ? ?
-
grejpfrutówka to alkohol ? ;),ja tam jak brałam chemię i długo po nawet nie powąchałam przysłowiowego korka ,ani finka ,piwka nie wspominając o mocniejszych alkoholach :0ulan:
-
jecie pestki awokado?
https://hipokrates2012.wordpress.com/2014/06/01/jak-i-dlaczego-jesc-pestke-z-awokado/
Młody zmiksował, wygląda jak papryka w proszku, nieźle smakuje :)
-
o tym nie słyszałam!! ciekawe!
-
Mam awokado ,które kupiłam na maseczkę .Maseczki nie robię bo ZDRAPYWANIE jej z twarzy jest nieciekawe to moz1e chociaż pestki zjem mnx mnx
-
pestki zjedz a z miąższu zrób smarowidełko do chleba - zgnieć widelcem, wciśnij czosnek i skrop cytryną mnx
-
dzięki mag
-
Zrobilam Mag ale dla mnie mnx to od pysznego jest DALEKO .Zjem ale ::((
-
dosyp przypraw, jakie lubisz
na pewno jest to bardzo zdrowe!
-
bo czeba jeszcze soli i pieprzu dodać mnx
ja czasem też dodaję jeszcze posiekane jajko i szczypiorek mnx
-
No właśnie przypraw !!! Zdrowe to wierzę ,że jest ztx
-
Natalio to jest pyszne !
tu masz przepis na oryginalne guacmole
http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/salsy-i-dipy/item/473-jak-zrobic-guacamole.html
-
Doprawię tę moją maź i może uda mi się zjeść ::((DZIĘKI
-
Próbuj, Natalia :0ulan: Do awokado to trzeba się przyzwyczaić, przynajmniej ja tak miałam: kilka pierwszych prób - nie bardzo ::), a teraz uważam, że jest pyszne mnx Dodaję głównie do koktajli.
-
:) z grzaneczką będzie lepiej smakowało:)
-
uwielbiam awokado (Natalio, jeszcze 4 miesiące temu nie lubiłam)
ale nie lubię z przyprawami,
obieram ze skórki, kroję na chleb i lekko solę i to wszystko
mniam :)
-
Awokado doprawiam tylko czosnkiem, solą i cytryną, pycha.
-
Awokado jest podstawą mojej kanapki do pracy - kromka chleba, awokado pokrojone w paski, papryka, pietruszka, liść lub dwa sałaty lodowej. Nie muszę solić i tak pycha mnx Polecam
-
Dojrzałe awokado na żytnim chlebie, posolone, popieprzone i koniecznie skropione sokiem z cytryny, to jest dla mnie kanapka idealna!
-
uwielbiam w każdej postaci mnx
-
mi ostatnio do smaku przypadł szpinak (http://zamowdiete.pl/szpinak-niezastapiony-w-dbaniu-o-zdrowie-figure/) - z tego co czytałam to ma sporo żelaza oraz witaminy C
-
z tym żelazem to była pomyłka , ale jakies tam wartości posiada
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,20681771,szpinak-bogaty-w-zelazo-wcale-nie-ma-jednak-inne-zalety.html
-
Awokado doprawiam tylko czosnkiem, solą i cytryną, pycha.
Też tak uwielbiam :)
-
a jeszcze lepsze, gdy się dorzuci do tego suszone pomidory mniam
-
Awokado doprawiam tylko czosnkiem, solą i cytryną, pycha.
Też tak uwielbiam :)
łaa dawno nie kupowałam, tak mi jakoś ze łba wyleciało mnx
-
z tym żelazem to była pomyłka , ale jakies tam wartości posiada
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,20681771,szpinak-bogaty-w-zelazo-wcale-nie-ma-jednak-inne-zalety.html
nieźle, nie wiedziałam o tym - to co w takim razie warto włączyć do dieta co miało by sporą ilość żelaza (https://twojmedyk.pl/produkty-bogate-zelazo-warto-jesc-majac-anemie/)?
-
http://salaterka.pl/najlepsze-zrodla-zelaza/
-
Co do żelaza poza samymi źródłami w produktach warto przygotowywać dania w żeliwnych naczyniach.
Ciekawy przegląd badań na ten temat - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8266402/ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8266402/)
Wnioski na szybko wklejone z google tłumacza:
"Można wywnioskować, że gotowanie żywności w żelaznym garnku zwiększa poziom hemoglobiny we krwi i zawartość żelaza w żywności, a tym samym zmniejsza częstość występowania niedokrwistości z niedoboru żelaza. Biodostępność żywności zawierającej żelazo hemowe zwiększa się bardziej, gdy jest gotowana w żelaznym garnku niż żywność zawierająca żelazo w formie niehemowej"