Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: Kela w Marca 20, 2018, 02:53:04 pm

Tytuł: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: Kela w Marca 20, 2018, 02:53:04 pm
1 kostka masła
1 tabliczka czekolady
4 jaja, 1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml ajerkoniaku
1 op. polewy czekoladowej
posiekane migdały albo orzechy laskowe do dekoracji
masło i mąka ziemniaczana do formy

Masło stop, odstaw do wystudzenia. Czekoladę połam na kawałki, postaw nad garnkiem z parującą wodą i pozostaw tak, aż czekolada stopi się (od czasu do czasu mieszaj). Zdejmij, wystudź.
Jajka ubij z cukrem. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do p. Sypkie składniki łącz z ciastem porcjami na przemian ze stopionym masłem. Ciasto dobrze wymieszaj, rozdziel na pół. Jedną część połącz z rozpuszczoną czekoladą, a drugą z ajerkoniakiem.
Foremkę posmaruj masłem, oprósz mąką ziemn. Na przemian nałóż jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.Piecz 1 godz w 180 st (wstaw d nagrzanego piekarnika)
Migdały(ewent. orzechy) zrumień. Wystudzoną babkę oblej stopiona polewą, zanim zastygnie, posyp migdałami.

Uwaga: nie można zastąpić masła margaryną, czekolada też powinna być dobrej jakości, sprawdza się lidlowska mleczna.

Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Marca 20, 2018, 03:17:05 pm
Kelu, dziękuję
Czy można tę babkę zrobić już w środę i czy nadal będzie świeża?
No i mąka jak 405, 450, czy grubsze?
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: Kela w Marca 20, 2018, 03:25:47 pm
to jest babka piaskowa, czyli ma długi termin przydatności do spożycia :)
mąka - nie wiem, ja zawsze robię z oczyszczonej, typ 450 albo 500
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Marca 26, 2018, 10:57:32 am
Kelu wczoraj upiekłam babkę. Wg mnie jest sucha, szczególnie z zewnątrz taka przesuszona. Była bez polewy. Może konieczna polewa. Czy kupujesz gotową, czy sama robisz z kaka lub czekolady.
Mnie najbardziej smakuje drożdżowa bab, ale jakoś nie chce mi sie jej robić, w ogóle tak zeszło ze mnie powietrze i nic mi się nie chce  :(
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: lulu w Marca 26, 2018, 05:02:59 pm
Dana czytaj dokładnie  ;) , Kela przecież w przepisie ma "1 op. polewy czekoladowej".
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Marca 26, 2018, 05:48:40 pm
Lulu tak przeczytałam, ale zawsze robię polewę sama i nawet nie wiem, że takie gotowce są w sklepie
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: Becia w Marca 26, 2018, 06:15:34 pm
Dana, możesz zrobić sama, nic się nie stanie  :P
nie kupuję gotowych, też sama robię polewy do ciast
Kelu wczoraj upiekłam babkę. Wg mnie jest sucha, szczególnie z zewnątrz taka przesuszona.
to jest babka piaskowa
a babki piaskowe są suche
jeśli chcesz, to mogę podać Ci przepis na łatwą, wilgotną babkę :)
Tytuł: Odp: Babka wielkanocna
Wiadomość wysłana przez: Kela w Marca 26, 2018, 06:16:30 pm
Najlepsza polewa to rozpuszczona czekolada z odrobiną mleka albo śmietanki
Polewa musi być i na wierzchu bakalie, to uzupełnienie smaku i wyglądu  ;)
Nie wiem, dlaczego babka wyszła sucha, to jest ciasto piaskowe.