Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: b_angel w Kwietnia 03, 2013, 06:32:33 pm

Tytuł: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Kwietnia 03, 2013, 06:32:33 pm

 
 - 500 g mrożonego ciasta francuskiego ( ja kupiłam akurat to w rolki zawijane, więc musiałam docinać do rozmiarów foremki)
 - 250 g miodu
 - 125 g masła
 - 250 g orzechów włoskich
 - po 75 g pistacji i migdałów
 - 3 łyżki soku pomarańczowego
 - sok z 1/2 cytryny
 
 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blachy.
 2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
 3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać (mi wyszły 4 warstwy)
 4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
 5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.

Zaś zrobiłam na Wielkanoc - niezmiennie przepyszne
:)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: betty w Kwietnia 08, 2013, 03:16:02 pm
brzmi super:) pysznie się czyta:)
i chociaż za słodkościami nie przepadam, to spróbuję to zrobić (jeśli się uda)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Kwietnia 08, 2013, 03:21:26 pm
nie może się nie udać - prostsze być nie może

ja też nie lubię słodkości a baklawę wpieprzam jak gooopia
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: metka w Kwietnia 08, 2013, 03:49:44 pm
brzmi ciekawie (http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif)

a mniód dajesz sztuczny czy prawdziwy? (sztucznego nie używam, a prawdziwy mi się skończył, więc obojętne jaki - i tak muszę kupić)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Kwietnia 08, 2013, 03:56:14 pm
no ja używam prawdziwnego
(http://www.ecola.pun.pl/_fora/ecola/smilies/[dblpt]kucharz2[dblpt])
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: betty w Kwietnia 08, 2013, 04:00:02 pm
metka nie używaj sztucznego.. po co..:)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: metka w Kwietnia 08, 2013, 04:07:54 pm
słyszałam że do pierników lepsiejszy sztuczny, to może tu też...?  :-\


normalnie to na prawdziwkach jadę. ostatnio zeżarłam lawendowy z chorwacji - w życiu nic pyszniejszego miodowego w paszczy nie miałam (http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: betty w Kwietnia 08, 2013, 04:09:05 pm
lawendowy.. łał, nawet nie wiedziałam, że taki jest??::D
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: metka w Kwietnia 08, 2013, 04:24:37 pm
jest, jest. teraz mam słoiczek lawendowego z francji - ale nawet do pięt... yyy do dna... mu nie sięga - smak zupełnie inny (http://emotikona.pl/emotikony/pic/0vomit.gif) (http://emotikona.pl)

przy czym ten francuski kupowany w pl, a chorwacki - w chorwacji
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Kwietnia 08, 2013, 06:27:27 pm
to teraz wiadomo co se zażyczyć na prezentod tego, kto do Chorwacji jedzie i kcialby cusik przywieźć na ony prezent ;)
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: lulu w Kwietnia 08, 2013, 06:32:09 pm
Ja do piernika daję prawdziwy miód, bo lubię prawdziwe jadło ...ze sztucznego to jest sztuczny piernik, może być tylko jako dekoracja.
Tytuł: Odp: Baklava turecki przysmak z miodem i orzechami
Wiadomość wysłana przez: metka w Kwietnia 08, 2013, 07:00:04 pm
to teraz wiadomo co se zażyczyć na prezentod tego, kto do Chorwacji jedzie i kcialby cusik przywieźć na ony prezent ;)

nie tylko do Chorwacji, może być też obok. ja dostałam to od teściowej jako "pamiątka" z pielgrzymki do Medjugorie (jak po poprzedniej pielgrzymce podziękowałam, ale jednak odmówiłam przyjęcia kolejnego różańca... no to teraz dostaję miody i jestem zachwycona; ostatnio przywiozła figowy z ziemi świętej - po otwarciu okazało się, że to syrop, coś w rodzaju klonowego - słodki przeraźliwie, nie do przełknięcia; nie wiecie do czego go można dołożyć?)

Ja do piernika daję prawdziwy miód, bo lubię prawdziwe jadło ...ze sztucznego to jest sztuczny piernik, może być tylko jako dekoracja.

a ja właśnie czytałam - chyba nawet na forum, od Tojki - że jak doda się sztuczny miód, to pierniczki szybciej miękną