Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: amado w Czerwca 07, 2015, 05:28:15 pm
-
pomocy
potrzebny mi dobry, sprawdzony przepis na masę makową mnx bez mielenia (coby się nie narobić za bardzo), ale nie chcę gotowca z puszki
może kto ma, zna, się podzieli :pot:
-
no niestety, nie poratuję. u mnie się sprawdza podrasowany gotowiec z puszki Helio... dlaczemu bardzo koniecznie takiego nie kcesz?
-
może dlatego:
http://czytamyetykiety.pl/products/masa-makowa-z-bakaliami-helio/
-
amado, a może taka by się nadała 8):
http://www.helio.pl/pl/oferta/3/najpopularniejsze-masy-makowe-w-polsce/30/mak-babuni.html
-
Po mojemu - masy makowej nie_z_gotowca nie da się zrobić z domu bez mielenia, bo cały smak maku właśnie z ziarenek trzeba wydobyć. Inaczej tylko w zębach utkną :P Masa Babuni niezła, tylko słodka bardzo.
-
Mielenie zajmuje trochę czasu, ale ja, w ramach (lenistwa) oszczędzania czasu, sparzony mak potraktowałam blenderem. Wyszedł całkiem dobry, można od razu wymieszać z pozostałymi składnikami.
Gotowce mają tylko po 20% maku.
-
dzięki, dzięki za wszelkie podpowiadajki :)
-
Raz w Lidlu zakupiłam mak już mielony i potem postępowałam jak z makiem nie mielonym; zalałam wrzątkiem, postał tak kilka godzin (można na noc) potem zlałam nadmiar wody(sito i na nim gaza, by nie przeleciał przez sito) dodałam miód, bakalie i mieszając potrzymałam chwilę na gazie. Robiłam makowce i tort makowy, nie było różnicy w stosunku do maku samodzielnie mielonego.
-
właśnie się nad tym suchym, mielonym zastanawiałam, chyba to może być dobra opcja, bo to przecie normalny mak bez dodatków
-
Dokładnie tak