Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 11:20:37 am

Tytuł: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 11:20:37 am
Amoremijo,
do Ciebie pytanie ze strony mojego szanownego,
jaką stosujesz i gdzie kupujesz.
Znajdziesz chwilkę, bo wiem, że zalatanaś wrzuć garść informacji prosam :)

Resztę dzieweczek chętnych też się prosi o uwagi  ;)

Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: mag w Maja 17, 2015, 12:05:41 pm
ale oliwa do żarcia na surowo?
do smażenia?

ja na surowo używam oliwę z oliwek ekstra wirgin, a do smażenia mój kucharz używa oleju z pestek winogron i sobie chwali,
jak nie ma oliwy z oliwek, to i ja ten z pestek winogron na surowo używam - ma całkiem fajny smak,
a piszą o nim same dobre rzeczy  :) :


http://polki.pl/we-dwoje/olej;z;pestek;winogron;-;dla;zdrowia;urody;i;smaku,artykul,546.html (http://polki.pl/we-dwoje/olej;z;pestek;winogron;-;dla;zdrowia;urody;i;smaku,artykul,546.html)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 12:22:03 pm
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Maja 17, 2015, 12:44:09 pm
Dobodziejstwo, które jest w oleju z winogron jest (mam nadzieję) w winogronach, które zajadam z pestkami, rozgryzając one.
Do smażenia używam pół na pół olej rzepakowy i masło klarowane, ale nie wiem, czy to jest lepsze od innego oleju  :-\ Tak se wykoncypowałam, bo lubię smak masła.
W końcu rzepak u nas rośnie i patriotycznie popieram krajowy przemysł.
Na a na surowo, to tę oliwę z oliwek, o której pisze Mag.

 
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: mag w Maja 17, 2015, 01:34:01 pm
do smażenia najlepszy jest olej ryżowy (ma wysoką temperaturę palenia) - na surowo też pyszny
olej z pestek winogron ma zbyt niską temperaturę palenia i nie powinien być uzywany do smażenia - tak samo jak oliwa z oliwek


aniele, no nie do końca tak, tu cytat z artykułu:

"W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperaturę dymienia i zapłonu. Temperatura ta wynosi ok. 251 st. C. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 st. C - uwaga, dania, które spróbujemy usmażyć w takiej temperaturze na oliwie z oliwek zapłoną żywym ogniem! "

a ten olej ryżowy też mój kucharz stosuje, tylko mój zryty beret o nim zapomniał ::((
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 01:47:20 pm
aaaaaaaa to zależy jakie kto artykuły czytał  xhc
bo ja akurat spotkałam się z takimi gdzie piszą, że nie mozna smazyć na oleju z pestek winogron  :0ulan:

a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych


http://www.grupy.senior.pl/smazenie-na-oleju-z-pestek-winogron,t,279106,8.html (http://www.grupy.senior.pl/smazenie-na-oleju-z-pestek-winogron,t,279106,8.html)

Dr K. Bal z Samodzielnej Pracowni Technologii Żywności w IŻŻ odpowiedział
 na to pytanie w sposób następujący:
 " Oba oleje (zarówno z pestek winogron jak i z orzeszków arachidowych)
 charakteryzują się duża zawartością wielonienasyconych kwasów
 tłuszczowych, które w procesie smażenia (temp. ca.180 stopni C) mogą łatwo
 ulegać procesom utleniania podwójnych wiązań z wytworzeniem szkodliwych
 dla zdrowia produktów (np, wodoronadtlenki). Z tego względu nie mogą one
 być stosowane jako tłuszcze smażalnicze. "
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 01:56:13 pm
O rany  ;)
Nie znam się raczej, ale jeśli już, to zawsze uważałam z tym smażeniem, jak pisa janioł.
Rozchodziło się raczej o ten nie do smażenia.
Wieczorem wpuszczę tu małża niech se poczyta  ;)

Dano,
chodziło mi typowo o oliwę lub inny zdrowy olej, ale nie nasz.
Dobrodziejstwa naszego znamy - pamiętam, że janioł pisał onegdaj też o kokosowym -
czyli o skorzystanie w tym względzie z doświadczeń innych.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczna  :)


Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 02:08:34 pm
to ja Mirusiu z uporem maniaka polecam ryżowy  :0ulan: - używam już od 10 lat - praktycznie do wszystkiego
http://www.nazdrowie.pl/artykul/olej-ryzowy (http://www.nazdrowie.pl/artykul/olej-ryzowy)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 17, 2015, 02:33:21 pm
noooo i najlepiej przechowywać je (oleje znaczy) w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy czegoś_tam

te stronę mam w ulubionych i często z niej korzysta
m http://www.jakkupowac.pl/jaki-olej-spozywczy-kupic/

ryżowego jeszcze nie smakowałam
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: aquila w Maja 17, 2015, 03:03:37 pm

a tu najszłam, że faktycznie ma wysoką temperaturę palenia ale dyskalifikuje go bardzo duża obecność kwasów tłuszczowych wielonasyconych

właśnie z tego powodu większość roślinnych nie nadaje się do smażenia
kokosowy się nadaje, bo to głównie kw nasycone
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;) (dla mnie to drugie odpada :P)

ryżowego nie przerabiałam jeszcze w swojej karierze

a olej z pestek winogron jest bardzo dobrym kosmetykiem ;)

Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)
bo jeśli chodzi o jedzenie to imo dobra oliwa, ewentualnie nasz rzepakowy nierafinowany będą the best;
resztę roślinnych bym odpuściła jeśli chodzi o zastosowanie spożywcze, bo zwykle mają za dużo kw omega-6, których i tak w diecie mamy dużo za dużo




Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 17, 2015, 03:08:14 pm
najlepiej smażyć na klarowanym maśle, albo na smalcu ;)
no co Ty godosz - na smalcu?
a dopiero niedawno gadali, że na smalcu to najmniej zdrowo
i sie oduczyłam  :(
czyli mogiem wrócić? bo lubiłam :)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 03:28:14 pm
oczywiście, że można na smalcu jak kto lubi - na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
mój chłop na targu kupuje słoninkę - która właściwie wygląda jak taki trochę tłuściejszy boczek i smaże na niej jajeczniczkę
albo robię skwarewczki z cebulką do ziemniaczków  mnx
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: amado w Maja 17, 2015, 03:49:14 pm
u nas do łask smażeniowych wrócił rzepakowy i masło klarowane
a do sałatek - oliwa z oliwek ekstra virgin
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Maja 17, 2015, 03:58:18 pm
- na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
 

a szczególnie zakazane do smażenia to jakie?
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Maja 17, 2015, 04:09:12 pm
Angel teraz już wiem, dlacześ tak młodo wyglądasz,  od 10 lat się konserwujesz  >:D olejem ryżowym, bo
". Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje"

Smalec najlepszy, pod względem temperatury, ale mówią, że co pochodzi od zwierząt to szkodliwe  :-\
I komu tu wierzyć, większość artykułów, nawet tych opatrzonych naukowym badaniem, ma sponsora  :-\
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 04:15:36 pm
no przecie nawet na tej stronce co wkleiłaś masz napisane, na których nie można smażyć
oliwa z oliwek, olej rzepakowy nadaje się do krótkiego podgrzania - smażyć długo na nich nie wolno
poza tym nie smazymy na oleju słonecznikowym, winogronowym z tych najczęściej uzywanych

tu masz szczegółowy opis:
http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/ (http://dziecisawazne.pl/oleje-do-smazenia/)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Natalia w Maja 17, 2015, 04:48:59 pm
Przede wszystkim nie smaży sie na olejach tłoczonych na zimno.Na oleju musi być napisane ,które nadają się do smażenia.
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: lulu w Maja 17, 2015, 06:58:47 pm
Moje racuchy, placki ziemniaczane, smażę na oleju (rzepakowym), a wszystko inne na smalcu. Olej w potrawach ciepłych występuje na wigilię, z racji postu.
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 09:08:02 pm
rown]
Mirusiu a o co dokładnie Ci chodzi? ;)

O zdrowotność dla serducha i dobroć/wpływ oliwy dla miażdżycowców głównie.
Czyli aby było nie tylko smacznie, ale też zdrowotnie pod tym kątem głównie.
Dobrotliwy wpływ zainteresowanym znany jest, tylko z wyborem trudno.
A właśnie aguilo na Twoje podpowiedzi też bardzo liczyłam   ;)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: aquila w Maja 17, 2015, 09:18:37 pm
no to podtrzymuję to co pedziałam, dobra jakościowo oliwa - ze względu na kwasy jednonienasycone, ewentualnie troszkę nierafinowanego rzepakowego (najlepiej eko, bo w nierafinowanym może być więcej syfu typu pestycydy), ale dla serca ważne tyż, a może nawet przede wszystkim są kwasy omega3 - epa i dha, których w roślinach nie ma, a konwersja z ala do epa bywa słaba, zwłaszcza u facetów, winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 09:20:49 pm
Ale jaka ta oliwa (firma, sklep), to było pytanie zainteresowanego  ;)
Tojka dzięki za link, wydaje się fajny.

......... winc jak ktoś lubi to niech wpieprza śledzie ;)
(ja nie lubię, ale pono wegetarianie nie potrzebują tak dużo epa&dha)

Lubi i wpieprza  ;)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: b_angel w Maja 17, 2015, 09:24:52 pm
dla zdrowotności to czeba lniany łykać
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: aquila w Maja 17, 2015, 09:26:24 pm
z tym to ciężko, bo bywa że oliwę podrabiają
jak jest tania, to podejrzane, ale wysoka cena też nic nie gwarantuje
a taka eko to w pi**** droga
ja kupuję średniopółkową średnio-dużych producentów, pono ich częściej kontrolują ,;)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 09:27:22 pm
To jak nie kcesz tu, to wrzuć mi nazwy, tych przez Ciebie kupowanych, na priva  ;)

Janiele, ryżowy tyż będzie próbowany  ;)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: aquila w Maja 17, 2015, 09:29:14 pm
jakbym miała sprawdzone pewniaki to bym rzuciła bez krępacji :)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 17, 2015, 09:56:10 pm
Jeszcze Perła mi się przypomniała, że maczała pieczywo w oliwie  ;)
Jak dorwiesz neta, napisz, proszę, w jakiej.
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: agawa w Maja 17, 2015, 10:45:18 pm
napiszę za Perłę - w dobrej  mnx
uwielbiam tak zajadać - najlepiej dobra bagietka, oliwa na talerzyku posolona i podlana dobrym vinegretem  mnx
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Perła w Maja 17, 2015, 11:04:55 pm
Oliwki, suszone pomidory, ząbki czosnku, rozmaryn..zalewam oliwą i maceruję min.dwa dni.A potem z tymi bajerami na talerzyk+ bagietka+ wino...Niebo w gębie!
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: agawa w Maja 17, 2015, 11:11:28 pm
Perła - Twój przepis to prawdziwa uczta  mnx
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: mag w Maja 17, 2015, 11:22:06 pm
ale nadal nie wiemy, jaką oliwę tak doprawić... wsio ryba?
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Parabola w Maja 17, 2015, 11:39:10 pm
oczywiście, że można na smalcu jak kto lubi - na pewno zdrowiej niż na tych zakazanych olejach
mój chłop na targu kupuje słoninkę - która właściwie wygląda jak taki trochę tłuściejszy boczek i smaże na niej jajeczniczkę
albo robię skwarewczki z cebulką do ziemniaczków  mnx


Moja św.Pamięci_Mama ....  8) ..... WSZYSTKO smażyła na smalcu   ::)  ::)  ::) ........... i  nie miała cholesterolu takiego wysokiego jak ja !!!!!!!!
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Natalia w Maja 18, 2015, 07:42:37 am
cholesterol jest w dużej mierze dziedziczny .Jak masz złe geny ,to dieta nie może zbyt pomóć.
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: aquila w Maja 18, 2015, 08:20:06 am
cholesterol jest w dużej mierze dziedziczny .Jak masz złe geny ,to dieta nie może zbyt pomóć.

to prawda, ale też wysoki cholesterol nie musi oznaczać, że coś złego się dzieje
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Natalia w Maja 18, 2015, 08:26:20 am
Też prawda :oklaski:
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 18, 2015, 10:32:28 am
ale nadal nie wiemy, jaką oliwę tak doprawić... wsio ryba?

Otóż to  ;)
Czyli pytanie pozostaje otwarte.


Co do genów jestem w stanie się zgodzić, ale, że nie jesteśmy w stanie sobie pomóc, to niestety totalna nieprawda, Natalio.
I jak pisa, aquila, nie zawsze podwyższony cholesterol oznacza, że jest zły.
Choć lepiej, gdy jest niższy i gdy proporcje złego do dobrego są odpowiednie.


Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Amor w Maja 18, 2015, 11:03:21 am
Ja używam ostatnio tylko  Rapso-100% czysty olej rzepakowy z kontrolowanych upraw.Kupuję go w kauflandzie, tesco. Naczytałam się i nasłuchałam  dużo o naszym" polskim złocie " i przerzuciłam się z używanych ryzowego i  wcześniej winogronowego. Mam obiekcje do ryzu - chyba ze kupię olej  bio.
 acha czasami dodaję  do oleju masło klarowane dla zapachu- ma wysoką temper. dymienia!i piekę ciasto na klarowanym( oj dawno tego nie robiłam :))
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 18, 2015, 11:06:17 am
Jednak  ;)
dzięki  :)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Maja 18, 2015, 02:45:19 pm
hmy podobnie jak Amorek smażę jeśli smażę na oleju rzepakowym z kauflanda ,do sałatek oliwa z oliwek ,a od święta piekę mięsa na smalcu  mnx
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Perła w Maja 19, 2015, 07:12:32 am
Moja oliwa,to zawsze extra virgin, ostatnio z Lidla. Innej do tego nie używam. Smażę na rzepakowym,a ostatnio zdarza mi się posmarować mój żytni chleb olejem kokosowym. Na to paski awokado, sól, cytryna...Robiłam takie kanapki dziewczynom w Ciechu (ostatnio, na jodze ), mówiły,  że ekstra.
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: Mirusia w Maja 19, 2015, 10:06:19 am
Dzięki Perło, zapodam onemu Twoje przepisy  :)
Tytuł: Odp: Oliwa
Wiadomość wysłana przez: hamak w Maja 19, 2015, 04:21:46 pm
A ja smak oliwy z oliwek toleruję chyba tylko w pesto  ::) A, i jeszcze w spaghetti aglio olio mnx