Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Zdrowe jedzenie => Smarowidła => Wątek zaczęty przez: latek w Sierpnia 08, 2015, 12:07:06 pm

Tytuł: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 08, 2015, 12:07:06 pm
Nigdy nie lubiłam sera i tym podobnych wynalazków, labneh czyli ser jogurtowy polubiłam dopiero w Królestwie, a ponieważ w polskich sklepach go nie widziałam więc podaję przepis :)
U mnie zawsze w lodówce odcieka jakiś labneh - smacznego :)

Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)

    2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy)
    1-2 łyżeczki soli do smaku
    opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser
    opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)
    ewentualnie oliwa do dekoracji

Przygotowanie
Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.
Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią (ja nie przykrywam) i umieścić w lodówce.

Czas odciekania serwatki - z tej serwatki można zrobić później drugi ser -
Czas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu

- jogurt typu greckiego - 2-6 godzin
- ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin
- średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin
- gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin
- ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dni

Poniżej - labneh bil zayit czyli kulki sera jogurtowego w przyprawach

(http://1.bp.blogspot.com/-8GMMxyn8TI4/VPA-DTW-03I/AAAAAAAAFeo/YIQX4Qxzytg/s1600/tabat%2Blabneh1.jpg)

Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Sierpnia 08, 2015, 01:42:00 pm
Latku w Bystrej Lulu nam taki serek robiła. Ale chyba bez soli. Z taką ilością soli, to przypomina ser feta  ???
Lulowey serek był przepyszny  mnx
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 08, 2015, 01:48:04 pm
Tylko Latek jest na duuuużo wyższym stopniu wtajemniczenia labnehowego. Wczoraj taka kulka, prosto z lodówki, uratowała mnie i 1/4 Kwidzyna przed językami palącego ognia. Prawda Latku?
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: mag w Sierpnia 08, 2015, 01:57:55 pm
wygląda bardzo zachęcająco!
ja podobne kulki robiłam z fety

a serek lulowy rzeczywiście był smakowity!  mnx
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 08, 2015, 02:24:01 pm
i tylko tyle? wymieszać z solą i zostawić, żeby odciekł?  :o
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 08, 2015, 02:29:44 pm

a serek lulowy rzeczywiście był smakowity!  mnx


DanaPar  i  Mag - To się pochwalę - a co mi tam - to ja we własnej osobie podałam Lulu ten przepis, jeszcze jak w Królestwie mieszkałam :D :)  ztx
To jest typowy arabski ser

Metka - tak, zostawić do odcieknięcia i nic nie ruszać, aż do chwili uzyskania takiej konsystencji, jaką chcesz.
To jest przepis z gatunku "karmić małpę, nie dotykać"
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: lulu w Sierpnia 08, 2015, 02:40:53 pm
Ależ ja mówiłam, że to od Ciebie przepis. Nie śmiałabym przywłaszczyć sobie praw autorskich.
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 08, 2015, 02:44:46 pm
Ależ ja mówiłam, że to od Ciebie przepis. Nie śmiałabym przywłaszczyć sobie praw autorskich.

Ależ ja wiem :D
Ale, żem łasa na pochwały to się pochwaliłam, bo moje wynalazki tylko Ty, Krynia58 i Domina13 jadły  bxu
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Sierpnia 09, 2015, 01:08:44 am
A ja nie słyszałam, że Lulu mówiła, że to Twój Latku przepis  ??? :-*
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Sierpnia 09, 2015, 08:00:47 am
pewnie wtedy nie w kuchni ino w górach byłaś ;)
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 09, 2015, 09:23:49 am
Dana - to nie ja jestem jego autorką, to stary arabski przepis, podobnie jak ser shanklish. Jeśli upały się nadal utrzymają to zaryzykuję zrobienie shanklish w Polsce :)

To podam jeszcze przepis na te kulki, które są na zdjęciu

Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit

Te smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywają się labneh bil zayit lub tabat labneh
Mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.
Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, , ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą

Składniki

    ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)
    olej o naturalnym zapachu i smaku lub oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)
    ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd
    sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.


Przygotowanie
Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.
W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Sierpnia 09, 2015, 11:32:15 am
Ciekawe, z pewnością wypróbuję  :-*
A swoją drogą Latku, jak Ty tak trudne nazwy zapamiętujesz  :oklaski:
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 09, 2015, 11:48:25 am
hmm, te kulki już trochę bardziej skomplikowane... ale chętnie bym zjadła  ;)
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 09, 2015, 01:10:49 pm
Ciekawe, z pewnością wypróbuję  :-*
A swoją drogą Latku, jak Ty tak trudne nazwy zapamiętujesz  :oklaski:

DanaPar  - nauczyłam się ich trochę z musu, inaczej trudno byłoby mi robić zakupy :)

Metka  - a gdzie Ty mieszkasz ? Jeśli w Warszawie lub w woj. pomorskim to nie będzie problemu :D
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 09, 2015, 01:15:42 pm
w Warszawie będę we wrześniu  >:D
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 09, 2015, 01:16:41 pm
Jeśli kogoś to interesuje to w linku poniżej podaliśmy zamienniki poszczególnych, trudno dostępnych składników.
Substytuty nigdy oryginału nie zastąpią, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :D
Mam nadzieję, że Wam się przydadzą

http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/03/kuchenne-zamienniki-co-czym-zastapic-i.html

Metka - super, to Ci podrzucę słoiczek, albo przekażę przez kogoś :D
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 09, 2015, 01:25:37 pm
no co Ty, łatku! ja przecież nie tak, z gębą na żarcie... aż mi głupio  :blank:
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 09, 2015, 05:00:38 pm
Metka - niczym się nie przejmuj, nawet z Królestwa wysyłałam przyprawy dla naszych dziewczyn do Polski - my już to mamy we krwi :D
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: metka w Sierpnia 09, 2015, 05:02:26 pm
 :-*  w takim razie z przyjemnością pożrę co nieco z Twojej ręki  ;)
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: Perła w Sierpnia 09, 2015, 08:06:06 pm
No..ja od Latka dostałam torbę różnych bajerów i wszystkie pasują mi bardzo.A labeneh robie od roku..z jakiegoś bloga szarpnelam.Te kulki ( u mnie tymiankowe) są super!
Tytuł: Odp: Labneh - arabski ser jogurtowy - smaczny i zdrowy
Wiadomość wysłana przez: latek w Sierpnia 09, 2015, 09:31:01 pm
Metka - i tak trzymać :)
Ps. a w jakim mieście mieszkasz ?

Perła - duża szansa, że z naszego bloga masz ten przepis, bo oprócz bloga o Arabii mamy też blog kulinarny i blog o książkach.
Ps. Miło mi, że o tym pamiętałaś, daj znać jakbyś coś jeszcze chciała z Królestwa :D