Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Zdrowe przepisy => Wątek zaczęty przez: Parabola w Września 05, 2015, 03:29:55 pm
-
http://lifehacking.pl/55-genialnych-zastosowan-olej-kokosowy-na-kazdy-dzien/
-
Pastę do zębów robię od dwóch lat. Do oleju i sody dodaję jeszcze olejek miętowy i glicerynę. A przed chwilą nasmarowałam sobie nogi, mam totalnie przesuszoną skórę, a ten olej nawilża!
-
Muszę się wziąć za mój olej. Zakupiłam za sugestią Perły. Trochę zużyłam na międoelnie w buzi i reszta stoi. Czy się przeterminuje? Jak były upały, zrobił się płynny, wstawiłam do lodówki, potem wyjęłam, bo był za twardy i się nie dało go używać :-\
-
Dana - olej kokosowy robi się płynny w temperaturze powyżej 25 stopni. Jest to jeden z tych rodzajów tłuszczu, który mimo, że na opakowaniach ma podaną datę ważności, to nawet dwa lata po niej nadaje się do spożycia.
Ja w zależności od tego co robię używam obu rodzajów:
- rafinowany - bez zapachu i smaku kokosa stosuję czasami do smażenia
- nierafinowany - ten z aromatem do kanapek i naleśników
-
Ja też nim smaruję (zamiast masła) mój żytni chleb. Na to plasterki awokado skropione cytryną, trochę soli : perfekcja smaku!!!
-
Latku, to że był płynny w upały, jest dla mnie oczywiste. Tylko pytałam, czy nie szkodzą mu te zmiany stanu skupienia :)
Dzięki za odpowiedź, czyli spokojnie mogę go w ten lub inny sposób zużywać, zakupiłam go bodajże pół roku temu
-
Dana - zmiany stanu skupienia nie wpływają ani na trwałość, ani na walory odżywcze oleju kokosowego.
Moim zdaniem najlepszy i najsmaczniejszy jest olej firmy KLF Nirmal Industries z Kerali (Indie)
-
Ja też nim smaruję (zamiast masła) mój żytni chleb. Na to plasterki awokado skropione cytryną, trochę soli : perfekcja smaku!!!
wow, podziwiam. dla mnie to już wyższy stopień wtajemniczenia... :oklaski:
-
ja tam wolę masło
wcale to nieprawda że jest niezdrowe
a smakuje lepiej niż jakikolwiek olej roślinny
-
Jasne, że można używać masła do tej super kanapki, ale byłam w szoku, jak nieinwazyjny w smaku był olej kokosowy. Awokado , to moja wielka miłość i właśnie najczęściej je jem w tej prostej wersji. Zupełnie mi zastąpiło żółte sery, których od dawna nie miałam w paszczy.
.
-
ja też porzuciłam na długo żółte sery, chyba kilka miesięcy nie jadłam,
a teraz mi taki smak przyszedł, że od kilku dni jem, ale wtedy nie smaruję chleba niczym, na ser wrzucam pomidora i ogórka kiszonego, albo samego ogórka, mniam!
ale pastę z avocado dziś zrobiłam, to już sera nie muszę mnx
-
ten rafinowany jest nieinwazyjny, ale ten nierafinowany (lepszy) to pachnie dość intensywnie, w sumie to bardzo ładny zapach, tylko nie do wszystkiego pasuje
-
i dlatego ja nie za bardzo wiem, co z nim zrobić,
używam tylko do produkcji słodyczy bezcukrowych
-
Tego niepachnącego, to w ogóle nie tykam. Wy, to chyba żadnego kotleta (nawet sojowego) na tym nie smażyłyście. Ten zapach się zmienia i komponuje ze wszystkim :P .
Sorry aguila, nie przekonasz mnie.
-
gdybym to ja wiedziała, że se mogę na tym kotleta usmażyć...
-
Trza se wyguglować takie...konkretne danka na oleju kokosowym ;D Ja teraz kręcę to rafaello z jaglanej, fajnie, że też tam mogę ten olej wsadzić.
-
ten rafinowany jest nieinwazyjny, ale ten nierafinowany (lepszy) to pachnie dość intensywnie, w sumie to bardzo ładny zapach, tylko nie do wszystkiego pasuje
........ noo właśnie :)
-
Tego niepachnącego, to w ogóle nie tykam. Wy, to chyba żadnego kotleta (nawet sojowego) na tym nie smażyłyście. Ten zapach się zmienia i komponuje ze wszystkim :P .
Sorry aguila, nie przekonasz mnie.
ojtam , przecież możesz lubić kotlety pachnące kokosem, de gustibus ... ;), za to banan smażony na tym oleju ...poezja mnx
-
MOja Zuza wszystko smaży na kokosowym , tez czasem się dziwię ,ale podobno najzdrowszy z olejow do smażenia!
-
U nas w kuchni 2 słoiki: nierafinowany, pachnący, służący w kuchni i do słodkich rzeczy (racuchy, naleśniki) i w łazience: genialny peeling cukrowy z dodatkiem właśnie kokosowego oraz kilkoma kroplami rokitnikowego, jako balsam do ciała, jako odżywka do włosów, jako antyperspirant, a w celach zdrowotnych i ssania i jako wsad do kawy.
nierafinowany do pozostałych smażeń nuggetsów, inszych kotletów, cebulki itp.
-
...ale awokado zamiast sera żółtego...? dlaczemu?
-
Też chyba kupię ztx
-
...ale awokado zamiast sera żółtego...? dlaczemu?
nie żeby akurat zamiast - ale coś na chleb trzeba położyć,
zaczęłam unikać żółtego sera biorąc pod uwagę opinie o żółtym serze, że musi być naprawdę drogi, żeby był serem a nie serem_tylko_z_wyglądu,
a poza tym jest tłusty,
avocado też jest tłuste - ale sądzę, że zdrowsze :)
poza tym mi bardzo smakuje!
-
awocado zastępuje tłuszcz zwierzęcy , a że jest bardzo zdrowe to nic tylko jeść , chociaż może z umiarem bo jest to tez najbardziej kaloryczny owoc ;)
-
no ja właśnie też o żółtym serze słyszałam, dlatego pytam... a napiszcie jeszcze jak wybierać awokado - żeby się nie okazało, że kupię, a ono już jest przejrzałe/niedojrzałe/niezdatne do jedzenia
-
ja do robienia pasty wybieram lekko miękkie - czyli jakby bardziej dojrzałe
(wszystko jedno jasne czy ciemne, bo one są jakieś dwojakiego rodzaju)
-
http://dorota.in/awokado-jak-kupic/
kupuję podobnie jak mag, gdy trafi się niedojrzałe- dojrzewa z owocami
-
Z awokado warto usunąć szypułkę - od niej zaczyna się psuć owoc, więc jeśli jest miękki ale czysto i ładnie pod szypułką to owoc jest OK.
A jak kupuje twarde to kłądę je na blacie w kuchni w miseczce z jabłkami i pod wpływem jabłek dojrzewają (jabłka coś tam wydzielają i pomagają dojrzeć bananom, awocado właśnie).
Mix z gorzkim kakao i daktylami (lub zamiennie miodem) mnie bardzo posmakował, ale junior tylko oblizał łyżkę i z kwaśną miną zapytał: "I to niby ta rewelacyjna nutella???" ;-)
-
http://dorota.in/awokado-jak-kupic/
kupuję podobnie jak mag, gdy trafi się niedojrzałe- dojrzewa z owocami
Ja tu się produkuję, a ta cyk linkę i z głowy...:-)
-
ser żółty jest ok, jeśli jest z mleka, a nie z tłuszczu palmowego ;)
w serze są inne tłuszcze niż w avocado, też potrzebne, ale jak ktoś je mięcho, to faktycznie sery może sobie odpuścić
dla mnie jako wege sery to główne źródła białka i tłuszczów nasyconych, no i wapnia
avocado też jest w sumie drogie, jak dobre sery, ale dla mnie nie aż takie smaczne
a wogle nam, rakowskim odradzają zarówno avocado jak i sery, hahah, pies ich drapał :P
-
pies psem, ale co to ma z rakiem wspólnego? :o
-
jest taka stronka foodforbreastcancer.com, można se poczytać
ale nie brać zbyt serio
-
a wogle nam, rakowskim odradzają zarówno avocado jak i sery, hahah, pies ich drapał :P
no i komu tu wierzyć? ::((
człowiek by musiał wszystko sam doświadczalnie sprawdzić ;)
nie ręczę za wiadomości z tej strony, ale na dole są podane źródła z których zaczerpnęli info,
a w punkcie 10 napisali, że avocado może chronić przed rakiem prostaty i piersi
http://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/ (http://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/)
-
a wogle nam, rakowskim odradzają zarówno avocado jak i sery, hahah, pies ich drapał :P
no i komu tu wierzyć? ::((
człowiek by musiał wszystko sam doświadczalnie sprawdzić ;)
Na doświadczanie smemu nie starczy nam życia, bo jeśli jakieś warzywo, owoc, szkodzi; to skutki po kilkudziesięciu latach widoczne. Mamy mądry organ: wątróbkę, którą Bozia nam dała, by odfiltrowywało złe od dobrego.
A komu wierzyć, nikomu do końca, a jeśli już, to najbardziej swojemu organizmowi, który, daje znać o swoich potrzebach ;) i we wszystkim umiar zachować; znaczy w jedzeniu i w słuchaniu rewelacji :o
Większość ze stronek, które tu cytujemy i mają tak przeciwstawne sądy, oznacza ino to, że ktoś komuś lepiej zapłacił xhc
Jak zwykle, jak nie widomo o co chodzi, to o pieniądze, niestety :(
-
jest tyle czynników mogących na nas wpływać, że nie da się powiedzieć czy zachorowałyśmy przez ser czy przez avocado ;)
-
a to na bank się nie da, ale chodzi mi o to, że gdzie nie spojrzysz, to piszą co innego
-
A komu wierzyć, nikomu do końca, a jeśli już, to najbardziej swojemu organizmowi, który, daje znać o swoich potrzebach
a jak mój mi daje znać, że nikotyny potrzebuje :P xhc
-
Różo to palisz :'( ;)
-
Dana..przeca się nie zapisałam do wątku beznikotynowego >:D
-
Różo, bo takowego nie ma ;)
-
ja kokosowy lubiem bardzo
i do jedzenia (jako smarowidło na chlebek tez dobry) i do smażenia i do smarowania na organizm - ja skóra wysuszona jest świetny
a przepisów do stosowania jest multum od pasty do zębów domowej roboty po lubrykant bxu
http://liliowyzakatek.blogspot.com/2012/05/76-sposobow-uzycia-oleju-kokosowego.html (http://liliowyzakatek.blogspot.com/2012/05/76-sposobow-uzycia-oleju-kokosowego.html)
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html)
http://www.olej-kokosowy.eu/ (http://www.olej-kokosowy.eu/)