Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: latek w Września 24, 2015, 09:44:53 am

Tytuł: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: latek w Września 24, 2015, 09:44:53 am
Jak wybrać dobry cynamon

(http://4.bp.blogspot.com/-sK18i8PeBxU/VgOphdFEDsI/AAAAAAAAGzA/DZhh0uyCH2E/s640/cynamonowiec%2B7.jpg)
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: oooAncia! w Września 24, 2015, 02:01:33 pm
O qrka, nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Zdziwiło mnie, że laski cynamonu w ilościach hurtowych można kupić w marketach budowlanych jako surowiec do stroików przed Bożym Narodzeniem... chyba czas na zdrowsze zakupy. Dzięki za wskazówkę!
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: latek w Września 24, 2015, 07:45:05 pm
Nie ma za co :)
Lulu - myśała, że cynamon cejloński to jakiś wybrakowany, bo..... taki jasny  ztx
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: lulu w Września 24, 2015, 09:23:21 pm
I taki cienki i tak bele jak pozwijany ...
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: mag w Września 24, 2015, 09:36:17 pm
a ten dobry to tak normalnie leży w sklepie i czeka na mnie?
czy mam go w jakimś spec_miejscu szukać?

Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: lulu w Września 24, 2015, 09:39:57 pm
Ja tego "bele jakiego" kupiłam w jakimś zwykłym sklepie, całkie przypadkiem.
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: Perła w Września 25, 2015, 03:59:01 am
Niestety, jak tak patrzę na foty, to wiem, że ten zły kupuję...I za mag pytam..gdzie ten dobry widziałyśta?
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Września 25, 2015, 10:18:48 am
pewnie w sklepach "Kuchnie świata ",tam wszystko insze,droższe  jest  :)
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: Amor w Września 25, 2015, 11:09:51 am
a dlaczego jest zakwalifikowany do złych? z jakiego powodu?
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Września 25, 2015, 11:25:05 am
http://www.skworcu.com.pl/cynamon-cejlonski-laski-oryginalny-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: Amor w Września 25, 2015, 11:47:20 am
jeśli chodzi o zawartość kumaryny to znalazłam:
"Wstępne badania in vitro wskazują, że kumaryna również nie jest toksyczna dla ludzi. Wynika to zwłaszcza z faktu, że metabolizowana jest w organizmie ludzkim do innego związku niż u szczurów. "
 chodziło o kumarynę, a może z jakiegoś innego powodu tamten cynamon jest lepszy?
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: lulu w Września 25, 2015, 12:33:11 pm
Pewnie jakieś lobby kombinuje. Ma zamówione badania.
Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: madzia_61 w Września 25, 2015, 12:56:27 pm
 
Jak odróżnić CYNAMON CEYLOŃSKI od Kasji (Cassia)?
Laski CEYLOŃSKIEGO CYNAMOMU i odmiany Kasja są łatwe do odróżnienia. Oryginalny Cynamon ze Sri Lanki ma dobrze widoczne warstwy tkanki. Jego struktura jest mniej zbita a sama laska jest nieco miększa a w przekroju przypomina budową cygaro. Kasja charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą – jej laski w przekroju wyglądają jakby tworzył je jednolity, zbity płat kory ciasno zwinięty w rolkę. CYNAMON CEYLOŃSKI charakteryzuje się również łagodniejszym, słodszym smakiem niż ostra kasja.

Właśnie dotarła do mnie przesyłka z prawdziwym cejlońskim cynamonem. Zawsze myślałam, że cynamon jest jeden, ten kupowany w sklepach. Otóż nie! Ten tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) podczas gdy oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy). Jakie są różnice? Przede wszystkim w smaku (oryginalny jest łagodny i szlachetny), a co najważniejsze w zawartości kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).

Podczas gdy z używaniem taniego cynamonu należy uważać ze względu na kumaryny – cynamon prawdziwy można jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem też odchudzaniu i w ogóle zdrowiu), antygrzybicze (ważne przy infekcjach, również kandydozie), Odmładzające, witalizujące i zapobiegające chorobom (z uwagi na bardzo dużą ilość antyoksydantów!).

Tytuł: Odp: Jak wybierać produkty lub ich zamienniki
Wiadomość wysłana przez: DanaPar w Października 23, 2015, 10:02:53 am
Dopiero dziś tutaj dotarłam, wciąż się  czegoś douczam dzięki Wam  :)