Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: latek w Września 24, 2015, 09:44:53 am
-
Jak wybrać dobry cynamon
(http://4.bp.blogspot.com/-sK18i8PeBxU/VgOphdFEDsI/AAAAAAAAGzA/DZhh0uyCH2E/s640/cynamonowiec%2B7.jpg)
-
O qrka, nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Zdziwiło mnie, że laski cynamonu w ilościach hurtowych można kupić w marketach budowlanych jako surowiec do stroików przed Bożym Narodzeniem... chyba czas na zdrowsze zakupy. Dzięki za wskazówkę!
-
Nie ma za co :)
Lulu - myśała, że cynamon cejloński to jakiś wybrakowany, bo..... taki jasny ztx
-
I taki cienki i tak bele jak pozwijany ...
-
a ten dobry to tak normalnie leży w sklepie i czeka na mnie?
czy mam go w jakimś spec_miejscu szukać?
-
Ja tego "bele jakiego" kupiłam w jakimś zwykłym sklepie, całkie przypadkiem.
-
Niestety, jak tak patrzę na foty, to wiem, że ten zły kupuję...I za mag pytam..gdzie ten dobry widziałyśta?
-
pewnie w sklepach "Kuchnie świata ",tam wszystko insze,droższe jest :)
-
a dlaczego jest zakwalifikowany do złych? z jakiego powodu?
-
http://www.skworcu.com.pl/cynamon-cejlonski-laski-oryginalny-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html
-
jeśli chodzi o zawartość kumaryny to znalazłam:
"Wstępne badania in vitro wskazują, że kumaryna również nie jest toksyczna dla ludzi. Wynika to zwłaszcza z faktu, że metabolizowana jest w organizmie ludzkim do innego związku niż u szczurów. "
chodziło o kumarynę, a może z jakiegoś innego powodu tamten cynamon jest lepszy?
-
Pewnie jakieś lobby kombinuje. Ma zamówione badania.
-
Jak odróżnić CYNAMON CEYLOŃSKI od Kasji (Cassia)?
Laski CEYLOŃSKIEGO CYNAMOMU i odmiany Kasja są łatwe do odróżnienia. Oryginalny Cynamon ze Sri Lanki ma dobrze widoczne warstwy tkanki. Jego struktura jest mniej zbita a sama laska jest nieco miększa a w przekroju przypomina budową cygaro. Kasja charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą – jej laski w przekroju wyglądają jakby tworzył je jednolity, zbity płat kory ciasno zwinięty w rolkę. CYNAMON CEYLOŃSKI charakteryzuje się również łagodniejszym, słodszym smakiem niż ostra kasja.
Właśnie dotarła do mnie przesyłka z prawdziwym cejlońskim cynamonem. Zawsze myślałam, że cynamon jest jeden, ten kupowany w sklepach. Otóż nie! Ten tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia (Cinnamomum Cassia) podczas gdy oryginalny pochodzi z Cejlonu (Cinnamomum Verum czyli cynamon prawdziwy). Jakie są różnice? Przede wszystkim w smaku (oryginalny jest łagodny i szlachetny), a co najważniejsze w zawartości kumaryn (związków mogących w większych ilościach toksycznie oddziaływać na wątrobę).
Podczas gdy z używaniem taniego cynamonu należy uważać ze względu na kumaryny – cynamon prawdziwy można jeść również w dużych ilościach np. leczniczo. Ma działanie regulujące poziom cukru we krwi (sprzyja zatem też odchudzaniu i w ogóle zdrowiu), antygrzybicze (ważne przy infekcjach, również kandydozie), Odmładzające, witalizujące i zapobiegające chorobom (z uwagi na bardzo dużą ilość antyoksydantów!).
-
Dopiero dziś tutaj dotarłam, wciąż się czegoś douczam dzięki Wam :)