Amazonka - klub internetowy - rak piersi

Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: hamak w Marca 02, 2016, 09:25:21 pm

Tytuł: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 09:25:21 pm
Będę pierwszy raz w życiu zajmować się ;) soczewicą - czerwoną, chcę jej trochę wsypać do czegoś w rodzaju leczo/ratatuj (cukinia, papryka, pieczarki, cebulka, marchewka, brokuł, groszek, kukurydza).

Pytania:
- czy w ogóle soczewica będzie tu pasować? ???
- jeśli tak, to ile będzie potrzebować czasu, żeby się ugotować (ponoć krótko) i czy moczyć/nie moczyć wcześniej?
- czy wsypać ją do gara przed czy po wlaniu pomidorowej pulpy z kartonika, bo w internecie różnie piszą - a może to nie ma znaczenia?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi :D
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: mag w Marca 02, 2016, 09:33:07 pm
kucharka ze mnie taka_sobie, więc odpowiem tylko na część pytań,
bo soczewicę gotuję jedynie w zupie - zajmuje jej to jakieś 30 minut,
nie moczę przed wrzuceniem, jedynie płuczę,

pomidory wrzuca się zawsze na końcu - że niby zakwaszają i po wrzuceniu ich już nic nie mięknie w tym garnku?
w każdym razie wrzucam pomidory do zupy po tych 30 minutach
  8)



Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 09:39:45 pm
pomidory wrzuca się zawsze na końcu - że niby zakwaszają i po wrzuceniu ich już nic nie mięknie w tym garnku?  8)

No właśnie tak gadają, ale gołąbki moja mama przecie w sosie pomidorowym zawsze gotowała i były mięciutkie i  mnx

Pojęcia nie mam, jak smakuje soczewica ::) - nie schrzanię nią całej potrawy?
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: oooAncia! w Marca 02, 2016, 09:42:47 pm
Gotuję zupę pomidorową z soczewicą. Czasami pastę z suszonymi pomidorami (po warsztatach). Przepis na potrawkę leży i czeka ;-)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: roza3 w Marca 02, 2016, 09:42:58 pm
na mojej soczewicy piszom, ze gotuje się 12-15 minut
wrzucałam dzisiaj do chińszczyzny......razem z mrożonką chińską...czyli góra 15 minut się gotowało
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 09:47:44 pm
A, i tak se jeszcze myślę, jak o zupach piszecie:
wrzucę te wszystkie warzywa, będą się podduszać - ale jak nie będzie płynu (czyli tych pomidorów), to w czym niby ta soczewica mi się ugotuje ???

Edit: roza, doszła ona tak prawie_na_sucho?
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Marca 02, 2016, 09:48:36 pm
a Wy tak jadacie tę soczęwicę, bo co? zdrowa? czy cus?

Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 09:49:14 pm
Ja: bo kupiłam ongiś i stoi ;D
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: mag w Marca 02, 2016, 09:51:12 pm
ja po prostu lubię  :P

białka ma dużo, jak się zazbyt mięsa nie je, to wtedy soczewica - czyli Tojka odpada  ;)


tu klikać i czytać:


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: TOJKA w Marca 02, 2016, 09:54:33 pm
eeeeee pytam, bo dziecko starsze od czasu do czasu kupuje w malutkiej puszeczce
jak poczytam co Wy z ta soczewicą robicie (bo jadłam ino pasztet od Perły), o może tez zrobię (jak łatwe będzie) i przed dzieckiem zabłysnę  :D
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: renifer w Marca 02, 2016, 10:30:20 pm
A ja soczewicę uwielbiam, robiłam z nią nawet spaghetti (mięso mielone zastępowała). Czerwona gotuje się krótko, 10 minut, moczyć jej nie trzeba. Hamaczku, takie leczo z soczewicą robiłam nie raz, my lubimy, ale to rzecz gustu. Mój brat na ten przykład nie chce na to patrzeć, bratowa się zajada, a teściowa była podejrzliwa, ale zjadła. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz :)
Podam potem przepis na pyszny krem (zupę znaczy) z soczewicy z pomarańczą. Tyle że ze mnie jest kucharka_na_oko, więc będzie on niedokładny cokolwiek :)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 10:38:36 pm
Hamaczku, takie leczo z soczewicą robiłam nie raz,

O, jest fachowiec :D To proszę mi tu natentychmiast pisać, co z temi pomidorami, bo wsio już w garze, oprócz nieszczęsnych pomidorów i soczewicy ::((

Bo zrobię po swojemu - i mi nie wyjdzie - i się zrażę, a po co?  ;)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: renifer w Marca 02, 2016, 10:50:02 pm
Hamaczku, ja zawsze dodaję trochę wody i tak wszystko podduszam, a potem walę pomidory.
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 02, 2016, 10:54:21 pm
Oki :) To idę sypnąć  :pot:
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: renifer w Marca 02, 2016, 11:08:13 pm
Przepis na krem z soczewicy (bardzo niedokładny):
szklanka (ok. 200 ml) czerwonej soczewicy (ogólnie to sypię na to oko nieszczęsne, ale chyba mniej więcej tyle)
2 większe marchewki, pietruszka, mały kawałek selera
mała cebula
ząbek czosnku
szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego, ale z kartona też się nada)
trochę, ok. pół łyżeczki kolendry w ziarnkach i tyleż samo kuminu
szczypta chili
łyżka koncentratu
ew. trochę miodu
ew. szczypta garam masali
a, sól i pieprz oczywiście

Jeśli mamy moździerz, kolendrę i kumin podprażamy na patelni i jak już zacznie pachnieć w całym domu, ucieramy w moździerzu. Jeśli nie, możemy dać mielone, ale wtedy już nie ma tego efektu :(
cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju, o którym wcześniej zapomniałam :), dodajemy przyprawy, czosnek, warzywka starte na tarce lub pokrojone, chwilę podsmażamy, dodajemy sok pomarańczowy. Dolewamy wody (na oko oczywiście) i dodajemy soczewicę. Idziemy se na kawę, krem to krem, może się to wszystko rozgotować, mamy to w nosie. Doprawiamy resztą przypraw, dajemy koncentrat, ewentualnie trochę miodu. Chwilkę gotujemy, następnie blendujemy na gładką masę. Posypać to można czymś zielonym, uprażonymi pestkami dyni, wrzucić jakieś grzanki - wedle fantazji. Jemy  mnx
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: Devilishka85 w Marca 03, 2016, 11:44:44 am
Soczewicę też dodaję do prawie wszystkiego :) Sałatki, zupy, kotleciki, potrawki itp :) Jest dobrym źródłem białka dla tych co na wiecznej diecie :) Ale ile też energii daje :) Reniferku muszę spróbować spaghetti mniam mniam :) Jest jeszcze zielona soczewica, ale przyznam,że nie próbowałam, macie doświadczenia z nią?
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: Amor w Marca 03, 2016, 11:59:15 am
"Soczewica czerwona, która jest najpopularniejsza, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania.

Soczewica brązowa, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Można jej użyć także do wyrobu mielonych kotletów czy przygotowania gulaszu.

Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami.

Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy."


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: Kela w Marca 03, 2016, 07:07:55 pm
niedawno ugotowałam dla siebie czerwoną jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków
wszyscy młodzi jedli, wszystkim smakowało
dla małża zabrakło ;)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: roza3 w Marca 03, 2016, 07:36:42 pm
::)

 ;D
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: hamak w Marca 03, 2016, 07:50:03 pm
niedawno ugotowałam dla siebie czerwoną jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków
/.../ wszystkim smakowało

Będę od czasu do czasu gdzieś tę soczewicę stosować, ale to raczej nie będzie to, co tygryski lubią najbardziej ;) Fasolowate/grochowate to jednak nie mój smak ::)

Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: latek w Marca 06, 2016, 10:45:10 pm
Soczewicę można zmielić i stosować jako zagęszczacz do zup i sosów, wtedy jej smak jest praktycznie nie wyczuwalny
Bardzo smaczna jest harira - zupa z dodatkiem soczewicy- fajnie rozgrzewa, kiedy jest chłodno

(http://1.bp.blogspot.com/-Mc2HjGnyKS4/Uadm-zHcXeI/AAAAAAAAA5Y/KqJZ7Z-d5xc/s1600/harira-3a.jpg)
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: agawa w Marca 06, 2016, 11:41:09 pm
 mnx
Tytuł: Odp: Soczewica
Wiadomość wysłana przez: Ellie w Lutego 15, 2019, 12:34:04 pm
Nie szaleję za soczewicą, ale czasem zrobię sobie z niej coś na wzór chilli con carne z pieczarkami, pomidorami, kukurydzą, papryką i fasolką :)