Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Desery bez cukru => Wątek zaczęty przez: Amor w Czerwca 23, 2016, 02:58:06 pm
-
kolejne dwa sprawdzone dziś przepisy- kuleczki są przepyszne
Pralinki nr1
1 szklanka orzechów laskowych
szklanki daktyli, namoczonych w mocnej kawie
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
¼ chili
szczypta soli morskiej
do obtoczenia: mielone orzechy włoskie, orzechy laskowe, kakao
Pralinki nr2
1 szklanka nerkowców
¾ szklanki suszonego mango, namoczonego we wrzątku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
szczypta soli morskiej
do obtoczenia: mielone wiórki kokosowe
Wykonanie:
Orzechy oraz szczyptę soli umieścić w blenderze z ostrzem S i zmielić w drobne okruchy. Dodać namoczone bakalie i zblendować w lepką masę.
Następnie lekko zwilżonymi dłońmi turlać małe kuleczki i obtaczać w ulubionych składnikach.
-
fajne, tylko szkoda, że bazą są orzechy :(
u mnie się właśnie kończy gotować fasola na pralinki - podpatrzę, może coś z "dodatków" wykorzystam :)
a jak robisz tą "skórkę otartą z"? wystarczy owoc przelać wrzątkiem i potem zetrzeć na tarce? dodajesz do niej coś jeszcze, jakiś cukier? przesmażasz?
-
tylko szoruję porządnie i wyparzam , potem ścieram na tarce - najlepiej by były eko( bywają w Lidlu)
natomiast dziś użyłam suszonej skorki- takie cudo kupiłam onegdaj w Austrii
kryształku cukru nie dodałam
zamiast orzechow można dac migdały albo słonecznik, sezam
-
(upewniam się) i taka surowa ta skórka? a to nie zaszkodzi?
na migdały też mam potężne uczulenie :'( ale słonecznik i sezam mogą być. nawet bardzo! :)
-
jak dotąd nie zaszkodziła :)
-
Ale super te z kawą i chili. Eko-pomarańczki to u nas w S. nawet w Auchanie bywają :) Może w innych też są.