Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Zdrowe jedzenie => Desery bez cukru => Wątek zaczęty przez: Amor w Sierpnia 07, 2016, 12:15:40 pm
-
zrobiłam, wyszła góra pralinek i dla mnie - bomba, nie mogłam się z wami nie podzielić przepisem bo łatwy, zdrowy , i przepyszny :)
•3 szklanki mleka 1,5% ( dałam kokosowe)
•1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
•3-4 łyżki miodu
•1,5 szklanki kaszy jaglanej
•szczypta wanilii
•4 łyżki płatków migdałowych
•opcjonalnie bakalie i/lub kakao dla uzyskania ciemnych kulek.
Wykonanie:
Kaszę zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i ekstrakt waniliowy, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy. Gdy już trochę przestygnie, dodajemy miód i migdały, formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, żeby stwardniały. Delektujemy się pysznym smakiem!
-
podobny przepis podawałam w "deserach i słodkościach"
,rzeczywiście pychotka ,robi się błyskawicznie mnx
-
coś dla mnie mnx
-
Zrobiłam.
W smaku super, ale chba popełniłam jakis błąd, po mimo leżenia w lodówce nie stwardniały.
Może gotowałam za krótko??
-
tzn kasze trzeba ugotwac w mleku , na tyle, by była ugotowana :) raczej miękka.
Potem musi ostygnąć, zanim robi się z niej kulki. Sa dość miękkie , ale rafaello nie jest twarde :) twarda jest tylko wafelkowa skorupka, której tu ( niestety) brak! :)
gdybys chciała mieć twardsze kulki jest inny przepis z dodatkiem oleju kokosowego ( nie wspomnę już nawet o przepisach z uzyciem masła!!) :)
-
A może kaszę w nieco mniejszej ilości płynu ugotować, będzie bardziej zwarta.
-
płyn przecież całkowicie wyparowuje, zostaje sama kasza
-
moje mają taką konsystencję ( zostały 3 , resztę zamroziłam ):)
-
Jak chcę ugotować ryż na sypko, to biorę 1 część ryżu i 2,5 części płynu i to jeszcze zależy jaki ryż. Jak bym chciała aby był bardziej zwarty, to na jedną część ryżu dam 2 części płynu.
Jaglankę rzadziej gotuję i raczej na rzadko, więc nie mam doświadczenia na gęsto, ale spróbowałabym rozparzyć ją jednak w mniejszej ilości płynu.
-
To był mój pierwszy raz z jaglanką.
Wyglądają jak Twoje amorku, więc chyba jednak się udały.
Nie wiem, czemu założyłam, że będą twardsze..
-
Też zrobiłam :)
Poza tym że mogłam wykonać ciut mniejsze kulki to wyszły bardzo dobre. Część obtoczyłam w karobie.
Moja córka zaproponowała żeby następnym razem kulki moczyć w rozpuszczonej białej czekoladzie i dopiero obtaczać we wiórkach. Powstanie wtedy twardsza skorupka, ale kuleczki będą mniej zdrowe.....
-
to może w czarnej gorzkiej czekoladzie? :) będą zdrowsze niż w białej tylko nazwiemy je rafaello- Ferrero:)
-
:)
Myślę że na smaku nie straciłby. Spróbować można
-
No właśnie, czego to się nie robi dla wnuków. Ponieważ ten mój najmłodszy jest pies na słodycze, a inne jedzenie może nie ustnieć, to trzeba było zmienić dietę, bo gadzina by tylko słodycze połykała.
Dziś zrobiłam kulki z ugotowanej kaszy jaglanej, daktyli, rodzynek, moreli i żurawiny, obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Teraz siedzą w lodówce. Robiłam tak aby nie widział, bo jestem przekonana, że kasza odstraszyłaby go na dobre.
Do następnych dodam trochę kakao i suszone śliwki, dziś o śliwkach zapomniałam.
-
Dziewczynki, a jak z indeksem/ładunkiem glikemicznym tych kulek (i wsiech podobnych)?
Znaczy chodzi mi o to, jak bardzo one są/nie są dla cukrzyków.
-
Chudziutkie to to nie jest
-
na pewno ma niższy IG niż te kulki robione na bazie daktyli i fig
-
Ugotowana kasza jaglana i miód mają wysoki IG
-
:(
-
wysoki indeks ma miód, możesz zastapić syropem z agawy, ksylitolem, fruktozą
kasza jaglana gotowana - 54 też wysoko
-
matko, aż sprawdziłam!
czy to możliwe:
kasza jaglana ugotowana 71
miód 58
a biały chleb 70
??? ??? w szoku jestem - idę szperać dalej, może to jakaś durna strona (sante)
aaa, Keluś - znalazłaś inne dane - do koperty ten net ::((
-
I mnie kasza jaglana gootowana- 71
-
IG na pewno baardzo wysoki, ale hamaczku, to przeciez można obejśc jakoś... moze ksylitol zamiast miodu i dodac troche nasion chia? Albo zjeść ogórka czy głowkę sałaty przed spożyciem kulek dla równowagi? >:D
-
takie mi wyszły:
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1775439582701210&id=100007055550153&set=a.1483930091852162.1073741830.100007055550153&source=48
te jasne z przepisu z tego wątku, ciemne z daktylami i orzechami włoskimi
-
wyglądają apetycznie mnx
-
Brawo :D, jak z maszyny mnx
-
Chętnie bym skosztowała, ale na tę degustację do księgowości, mam ciut za daleko ;)
Brawo Beciu :oklaski:
-
dzięki :)
Dana, może w Bystrej uda nam się spotkać i zrobić :P