Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: agawa w Lipca 29, 2017, 06:38:30 pm
-
Mam problem z mąką orzechową; zresztą z innymi mąkami nie pszennymi też. Nie zachowują się tak jak zwykła mąka, więc zrobienie z nich czegokolwiek jest dużo trudniejsze. Są oczywiście w sieci przepisy dedykowane poszczególnym rodzajom, ale zebrało mi się na eksperymenty (trochę z musu, bo za godzinę przychodzą goście bezglutenowi, w dodatku wegetariańscy)
Robię tartę z owczym serem i cukinią; oczywiście na spodzie z mąki orzechowej właśnie.
Majstrowałam przy tym cieście, eh... Dodałam trochę mąki ziemniaczanej (przy naleśnikach się sprawdza) ... I nie jest dobre. Nie dało się wałkować; musiałam poutykać w formie paluchami. Nie jestem pewna efektu :(
Teraz już nic nie zmienię, ale może na przyszłość czegoś się nauczę?
Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
-
:(
Nic nie wiecie o mąkach_innych?
Eh...
Moja tarta wyszła jadalna. Ale to co miało być ciastem było raczej wilgotnym i rozsypującym się podkładem pod warzywami :P
Najważniejsze, że goście zjedli i nie grymasili ;D A nawet pochwalili 'oryginalność' ;D
-
Może takiej mąki spróbujesz
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-738-Mix-It-bezglutenowa-maka-uniwersalna-500g-Schar.html (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-738-Mix-It-bezglutenowa-maka-uniwersalna-500g-Schar.html)
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-336-Maka-bezglutenowa-na-chleb-razowy-1kg-Brot-Mix-Dunkel-Schar-Nowosc.html (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-336-Maka-bezglutenowa-na-chleb-razowy-1kg-Brot-Mix-Dunkel-Schar-Nowosc.html)
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-202-Maka-Mehl-uniwersalna-bezglutenowa-1kg-Schar-kategoria-bezgluten.html (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-202-Maka-Mehl-uniwersalna-bezglutenowa-1kg-Schar-kategoria-bezgluten.html)
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-201-Bezglutenowa-Maka-Mix-B-1kg.html (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-201-Bezglutenowa-Maka-Mix-B-1kg.html)
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-200-Bezglutenowa-Maka-Mix-C-1kg-Schar-kategoria-bezgluten.html (http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-200-Bezglutenowa-Maka-Mix-C-1kg-Schar-kategoria-bezgluten.html)
-
Dzięki Lulu :)
Będę eksperymentować :)
-
Z jakich orzechow robic tę mąkę?
-
ja już z orzechową przestałam dawno walczyc, nic mi sie nie udało z niej zrobic :pot:
-
Z bezglutenowych mąk chyba łatwiejsze w gotowaniu na początku będą mąki takie jak kukurydziana, ryżowa itp ;) ja osobiście uwielbiam muffinki z mąki z ciecierzycy :D :pot: Pamiętaj, że wypieki z mąk bezglutenowych będą zawsze bardziej takie "sypkie", nie klejące się ;)