Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Desery i słodkości => Wątek zaczęty przez: DanaPar w Listopada 07, 2017, 06:12:18 pm
-
Mam 250 g świeżej żurawiny i nie wiem, co z tym zrobić. Raczej nie kaczka, wolę coś na słodko
Proszę o podpowiedź.
W internecie tego sporo, ale wolę mieć coś sprawdzonego :)
-
Do kaczki i tak musiałabyś ją przyrządzić. Ja lubię żurawinę i robię z niej dżem.
-
Z tak małej ilości warto smażyć?
Ile cukru mam dać na tę ilość? Czy wodą podlać, a może cukier żelujący?
Też lubię dżem z żurawiny, szczególnie do śmierdzielka z grilla mnx
-
ilość wody i cukru zależy od nasączenia żurawiny; czasami jest sama z siebie podsuszona i wtedy potrzeba troszkę wody więcej podlać i z cukrem nie żałować
w wymierzanie wg przepisów nie licz; licz na własny smak i ogląd + żelujący się nie sprawdza, bo żurawina wymaga dłuższego prażenia niż delikatniejsze owoce :)
ew zaeksperymentuj z cukrem trzcinowym; doda wyrafinowania razem z limonką :)
ilość na słoiczki za skromna
raczej pomysl o gęsi świętomarcinskiej; to już w sobotę :)
Żurawiną z cukrem nadziej jabłka i do pieca z gęsiną; mniam mnx
-
Żurawiną z cukrem nadziej jabłka i do pieca z gęsiną; mniam mnx [/i][/font][/size][/color]
Jabłka nadziać >:D jak ???
-
Dana wydłub ogryzek ;) i wsadż tam pocukrzoną żurawinę...chyba
-
Wysuszyć. Będzie pyszna, zdrowa, bez dodatku cukru, olejów, etc, jak to zwykle w kupowanej.
-
To tylko mały pojemniczek, ale dzięki za wszystkie rady :-*