Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Coś na obiad => Wątek zaczęty przez: b_angel w Lutego 26, 2018, 07:40:15 pm
-
A wpadał mi w oko taki przepis - w internetach - to i zrobiłam wczoraj
mnx mnx mnx dobre wyszło
Składniki
- kurczak o wadze ok. 2 kg
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- garść grubo posiekanej zielonej pietruszki
- 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką
- 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane
- 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane
- 4 czerwone cebule, obrane
- 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół
- dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany
- łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego
- oliwa
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu balsamicznego
- Etapy przygotowania
- 1
Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości. - 2
Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku. - 3
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego!