Amazonka - klub internetowy - rak piersi
Różności => Kulinaria => Łatwe przepisy => Wątek zaczęty przez: lulu w Lipca 13, 2018, 02:25:37 pm
-
Zgodnie z poleceniem podaję przepis na bagietkę lub bułkę paryską. Składniki:około 70dkg pszennej mąki około 0,5 kostki drożdży około 1,5 szklanki mleka lub wody, płaska łyżka soli, oleju trzy garście, właśnie tak, opcjonalnie 1 jajko. Z drożdży kilku łyżek płynu i kilku łyżek mąki zrobić zaczyn, poczekać aż urośnie, proponuję się zając czymś na jakieś 20 do 30 min., aby nie zaglądać ciągle czy urosło. Do urośniętego zaczynu dodajemy wszystkie składniki oprócz oleju, wyrabiamy ciasto, jak już w miarę jest jednolitą masą, to wtedy trzymając garść nad ciastem odmierzamy porcje oleju i jeszcze wyrabiamy aż będzie gładka jednolita masa. Ciasto nie powinno być zbyt miękkie, bo nie ułoży się nam. Zostawiamy znów do wyrośnięcia, następnie dzielimy ciasto na porcje, ja dzielę to na cztery części, wkładamy do blaszki i znów pozwalamy mu wyrosnąć. Wyrośnięte pieczemy w temp. 160 do 200 , zależy od piekarnika, każdy zna możliwości swojego kiedy przypala, przez około 20 do 25 min. Ja po wyjęciu od razu wierzch pędzluję zimną wodą, dla blasku skórki.A to kolejne etapy, po ułożeniu do blaszki, wyrośnięte, upieczone.
(https://images81.fotosik.pl/1117/3b589ee86b5b1622mc.jpg?t=1531484558)(https://images84.fotosik.pl/1116/4508bf8eec5b3f79mc.jpg?t=1531484558)(https://images82.fotosik.pl/1117/46d4c38b087dd795mc.jpg?t=1531484558)
-
mnx :-*
-
Jesusiczku Lulu mnx
I z masełkiem mnx mnx mnx
-
mnx i z kakałkiem ;D
-
i jak mój tato mawiał jeszcze JAJENKO na miękko xhc xhc xhc
-
Lulu, ale Ty masz do tych bagietek specjalną blachę, tak?
Gdzie ją nabyłaś?
Pytam, ponieważ moja córka lubi sobie upiec własny chlebek.
Dam jej Twój przepis i kupię blachę.
-
Suchalku gdzieś w jakimś markecie kupiłam, najprawdopodobniej były za jakieś śmieszne pieniądze "promocja".
-
Dzięki, będę szukać.